AUTOpro
Generale Autonomous Connected Green car Stiri

Verne este primul robotaxi autonom al lui Mate Rimac. Debutul este programat pentru 2026 (VIDEO)

Compania de robotaxiuri Verne, care este deținută de miliardarul croat Mate Rimac, a prezentat primul său astfel de vehicul complet autonom și electric.

Potrivit informațiilor furnizate de brandul croat, automobilul va intra în folosință în 2026.

Verne oferă un spațiu la picioare mai generos chiar și decât un Rolls-Royce

Verne

În urmă cu aproximativ jumătate de an, Mate Rimac, CEO-ul constructorului de mașini electrice Rimac, anunța că va prezenta în această vară un robotaxi complet autonom și electric. Acum, după 4 ani de testare, vehiculul a fost în sfârșit dezvăluit. Se numește Verne și va putea fi folosit din 2026.

Noul robotaxi se bazează pe platforma Drive dezvoltată de Mobileye. Mașina dispune de un sistem de conducere autonomă de nivel 4 și este concepută astfel încât să ofere cât mai mult spațiu la interior și pentru a maximiza nivelul de confort al pasagerilor. De altfel, cei de la Rimac spun că Verne oferă un spațiu la picioare mai generos chiar și decât un Rolls-Royce.

Din punct de vedere vizual, Verne adoptă un design atipic, caracterizat mai ales de parbrizul, care este foarte lung și foarte înclinat. Caroseria are silueta unui hatchback de dimensiuni subcompacte. Mașina se remarcă printr-o suprafață finisată în negru lucios, care se regăsește atât în față, cât și la spate. Verne are faruri și stopuri LED, acestea din urmă fiind unite prin două benzi iluminate.

De asemenea, ușile au un sistem de deschidere prin glisare, iar pe plafon și în spate, pe părțile laterale, sunt montate camere video și senzori Lidar.

Noul robotaxi Verne va intra în folosință în 2026 pe străzile din Zagreb

În interior, atrage atenția lipsa volanului și a pedalierului. În plus, aici există doar două locuri deoarece reprezentanții Rimac au descoperit că 90% dintre călătoriile cu taxiul au una sau două persoane. Pasagerii vor avea în fața lor un ecran de 43 de inch, care poate funcționa și pe post de display multimedia. De asemenea, între cele două scaune există un comutator fizic pe care pasagerii îl pot folosi pentru a porni sau pentru a opri mașina.

Noul robotaxi Verne oferă și o bază specială unde mașinile autonome electrice vor putea fi încărcate, dar și curățate. De altfel, Verne este lipsit și de alte detalii cum ar fi ștergătoarele de parbriz și oglinzile laterale, ceea ce face curățarea mai ușoară. Nu în ultimul rând, Verne va putea fi chemat prin intermediul unei aplicații dedicată de ride-hailing.

Vehiculul autonom va intra în folosință în 2026, pe străzile din capitala croată Zagreb. Ulterior, mașina va ajunge și în Marea Britanie, Germania și în mai multe țări din Orientul Mijlociu. Există planuri de extindere la nivel mondial, iar compania își construiește deja prima unitate de producție în Croația.

Așa cum, probabil, v-ați dat seama, compania a fost denumită după scriitorul francez Jules Verne, autorul unor cărți precum „20.000 de leghe sub mări”, „Călătorie spre centrul Pământului”, „Copiii căpitanului Grant” sau „Ocolul Pământului în 80 de zile”.

Sursa: Verne via Motor1

Articole similare

Skoda a publicat noi imagini cu noua generație Kodiaq. Debutul, în toamna lui 2023

Mihai Morcovescu

Dacia este obligată de viitoarele norme de siguranță să introducă noi sisteme pe modelele sale din 2024

Mihai Morcovescu

DS9, nava amiral a mărcii DS, disponibilă pe piața din România

Filip Sîrbu