AUTOpro
Stiri

Sistemele Lidar ale mașinilor autonome pot fi orbite de atacurile cu laser

Atac laser asupra senzorilor Lidar

Industria autonomous driving nu se află în cel mai propice moment, răbdarea investitorilor își arată limitele, iar multiplele crize pe care le traversăm nu au cum să ajute. Iată însă că apare un nou motiv de îngrijorare pentru dezvoltarea vehiculelor autonome.

Știm cu toții că mașinile autonome au nevoie de extrem de mulți senzori pentru a reuși să stabilească cu exactitate cum arată mediul înconjurător. Când ne gândim că, pe lângă obiectele fixe, în apropierea vehiculelor sunt multiple obstacole în mișcare, misiunea de a distinge totul clar devine și mai complexă.

Tehnologia a avansat mult, iar companiile au înțeles că nu se pot baza pe un singur tip de senzori. Așa că majoritatea mașinilor autonome sunt dotate cu camere video, unele 3D, cu senzori ultrasonici și radar, dar și cu unii extrem de importanți, anume cei Lidar. Aceștia reprezintă un fel de senzori radar, care, însă, în locul undelor radio, folosesc lumina emisă de un laser.

Atac laser asupra senzorilor Lidar

Până acum, senzorii Lidar erau considerați cei mai buni și mai exacți. Nu spunem că s-a schimbat ceva în această privință, doar că un studiu recent arată că acești senzori pot fi păcăliți.

Cercetătorii de la Universitățile din Florida, Michigan și a celei de Electro – Comunicație din Japonia au demonstrat cum senzorii Lidar sunt orbiți de-a dreptul de o rază laser.

Un pieton a fost „șters” din fața vehiculului autonom prin trimiterea unei raze laser direct în senzorul Lidar.

Atac laser asupra senzorilor Lidar

Este adevărat că procesul nu este unul simplu și că presupune o coordonare precisă, dar important este că mașina autonomă poate fi indusă complet în eroare. Iar când inducerea în eroare se poate solda cu daune serioase, atât materiale, dar mai grav și umane, înțelegem că nu este deloc de glumă.

Atac laser asupra senzorilor Lidar

Cercetătorii au demonstrat cum funcționează atacul cu laser asupra sistemelor Lidar și au pus la dispoziție un scurt clip video din timpul testelor:

Această descoperire nu va duce în niciun caz la renunțarea senzorilor Lidar de pe mașinile autonmome, ci la o actualizare a modului în care procesoarele interpretează informațiile și datele de la aceștia. Va duce asta la o întârziere și mai mare a apariției vehiculelor complet autonome? Da. Cu cât timp? Ca de fiecare dată când vorbim despre autonomous driving, mult prea complicat să putem răspunde exact.

Sursa : TechXplore.com

Articole similare

Skoda Vision Gran Turismo este un concept electric dezvoltat pentru un celebru joc video (VIDEO)

Mihai Morcovescu

Uber a strâns nu mai puțin de 3,5 miliarde de dolari de la un singur investitor: Arabia Saudită

administrator_autopromag

Jaguar F-Type la încălzire

administrator_autopromag