AUTOpro
Generale Green car Stiri

Noul Volvo EX90 va dispune de o tehnologie care „simte” prezența copiilor uitați în mașină (cu video)

Noul Volvo EX90, succesorul electric al actualului XC90, își va face debutul mondial în ziua de 9 noiembrie. Cel mai mare dintre noile modele ce vor fi lansate de scandinavi în următorii cinci ani va oferi standard o serie de echipamente de siguranță care îl vor face cel mai sigur automobil produs vreodată de Volvo.

Producătorul din Goteborg a anunțat că noul SUV cu emisii zero va dispune, între altele, de un radar cu unde milimetrice și vizualizare volumetrică care va avea ca scop să detecteze copiii și/sau animalele uitate în interior conceput pentru a detecta oamenii – în special copiii – și animalele de companie lăsate în SUV.

Sistemul Volvo este capabil să detecteze respirația unui copil care doarme

Volvo

Mari producători de automobile fac progrese uriașe în materie de siguranță activă și pasivă, iar Volvo este unul dintre aceștia. Cu toții știm că mașinile produse de marca suedeză sunt echipate, standard sau opțional, cu numeroase dispozitive de siguranță.

Cea mai nouă tehnologie pe care constructorul scandinav a dezvoltat-o special pentru noul EX90 va fi capabil să detecteze copiii și/sau animalele de companie uitate în SUV-ul electric cu ajutorul unui radar cu unde milimetrice și vizualizare volumetrică.

Volvo descrie noul Volvo EX90 drept un vehicul care va înțelege șoferul și mediul înconjurător. Noul sistem radar interior va fi oferit în premieră pe EX90, iar ulterior va fi disponibil și pe viitoarele modele ale suedezilor.

Volvo a montat senzori în plafon și în portbagaj

Sistemul integrează o serie de senzori atât în habitaclu, cât și în portbagaj. Pentru a acoperi cât mai bine tot interiorul, senzorii de 60 GHz sunt plasați în plafon și în interiorul lămpilor pentru citit.

Funcția se va activa în clipa în care șoferul va încuia mașina, urmând să scaneze habitaclul. Dacă va depista mișcare în vehicul, nu va permite închiderea mașinii. În plus, pe ecranul central de pe bord va fi afișat un mesaj prin care șoferul va fi avertizat că în interior se află cineva.

Potrivit Volvo, radarul este suficient de sensibil pentru a detecta mișcări submilimetrice. Spre exemplu, acesta poate identifica numărul de pasageri din interiorul mașinii și, comparativ cu alte tehnologii similare, cel dezvoltat de Volvo poate detecta respirația unui bebeluș care doarme, bătăile inimii persoanelor și/sau animalelor aflate în habitaclu.

Dacă, totuși, pasagerii sau animalele de companie rămân în mașină, sistemul de climatizare de pe EX90 va funcționa atâta timp cât bateria este încărcată.

Noul SUV electric EX90 va dispune, între altele, de unul dintre cele mai avansate sisteme de senzori care există în momentul de față pe piață. Acesta va include 8 camere video, 5 radare, 16 senzori cu ultrasunete și un senzor Lidar ultra-performant, care va fi montat pe plafonul mașinii.

Sursa: Volvo

Articole similare

Dezvoltarea de mașini autonome a consumat zeci de miliarde de dolari fără a genera profituri

Darius Pana

Aston Martin DBS Superleggera – două nume de istorie, un singur Super GT

Dragoș Craiovan

BMW a prezentat noul X5 Li facelift, model dedicat exclusiv pieței din China

Mihai Morcovescu