AUTOpro
Stiri Green car

Volvo anunță că succesorul electric al lui XC90 se va numi EX90 și va fi cel mai sigur model din istoria mărcii (cu video)

volvo

Producătorul suedez de automobile Volvo a anunțat, prin vocea CEO-ului Jim Rowan, că succesorul electric al modelului XC90 se va numi EX90. În același timp, oficialul scandinav a confirmat că viitorul SUV cu emisii zero va fi dezvăluit în data de 9 noiembrie.

Anunțul oficial a fost făcut prin intermediul unui film de prezentare a câtorva dintre tehnologiile de siguranță care vor fi disponibile standard pe noul EX90.

Cel mai mare dintre noile modele ce vor fi lansate în următorii 5 ani va oferi standard o serie de echipamente de siguranță care îl vor face cel mai sigur automobil produs vreodată de Volvo.

Volvo va dezvălui noul EX90 în ziua de 9 noiembrie

Volvo

În ultima vreme s-a vorbit tot mai intens despre succesorul cu emisii zero al actualului SUV XC90, însă informațiile au fost extrem de puține.

Șeful companiei, Jim Rowan, vine acum cu cele mai proaspete date despre viitorul model cu emisii zero. Astfel, oficialul mărcii a confirmat că acesta va primi denumirea de EX90 și că debutul public a fost programat pentru data de 9 noiembrie 2022.

Noul SUV electric EX90 va dispune, între altele, de unul dintre cele mai avansate sisteme de senzori care există în momentul de față pe piață.

Acesta va include 8 camere video, 5 radare, 16 senzori cu ultrasunete și un senzor Lidar ultra-performant, care va fi montat pe plafonul mașinii.

Acesta va fi capabil să depisteze pietonii de la o distanță de 250 de metri, inclusiv în condiții de vizibilitate redusă și va diminua numărul de accidente rutiere grave cu până la 20%. Noul senzor Lidar va fi oferit standard pe viitoarele modele pe care Volvo le va lansa în următorii 5 ani.

Dincolo de faptul că va monitoriza tot ceea ce se petrece în afara mașinii, noul sistem de senzori îl va supraveghea pe cel aflat la volanul viitorului Volvo EX90 prin intermediul sistemului „Driver Understanding”.

Practic, în momentul în care va detecta că șoferul dă semne de oboseală sau că îi este distrasă atenția într-un fel sau altul, sistemul va emite semnale sonore de avertizare. Dacă șoferul nu va reacționa, mașina va activa automat semnalele de avarie și opri, în siguranță, pe marginea drumului.

Dacă șoferul nu răspunde la avertismente din ce în ce mai clare, EX90 va putea trimite un avertisment celorlalți participanți la trafic folosind luminile de avarie.

De asemenea, sistemul este capabil să detecteze obiecte nereflectorizante aflate pe carosabil sau în afara acestuia, precum o anvelopă – de la 120 de metri – în timp mașina se deplasează cu o viteză de 120 km/h.

Așa cum spuneam, noul Volvo EX90 va debuta în 9 noiembrie.

Oficialii brandului suedez își pun mari speranțe în noul SUV complet electric. Mai exact, cei de la Volvo și-au propus ca, începând cu anul 2025, să comercializeze cel puțin 600.000 de unități 100% electrice în fiecare an.

Importanța viitorului automobil cu zero emisii a fost reconfirmată chiar de Jim Rowan. CEO-ul companiei a declarat recent că lansarea succesorului pe baterii al actualului XC90 „reprezintă un moment extrem de important pentru Volvo”. El se referă la noul EX90 ca la „o piatră de temelie către viitorul electric al industriei”.

Sursa: Volvo

Articole similare

ACAROM: Numărul de înmatriculări de mașini noi în România a crescut în luna ianuarie cu peste 31%

Mihai Morcovescu

Dănuț Budai a câștigat etapa a treia din Cupa Suzuki

Filip Sîrbu

Carlos Tavares: „Criza semiconductorilor se va atenua spre sfârșitul anului 2023”

Mihai Morcovescu