AUTOpro
Stiri Industrie

Dezvoltarea de mașini autonome a consumat zeci de miliarde de dolari fără a genera profituri

În media auto apare tot mai des în ultimul timp întrebarea: cât mai durează până majoritatea vehiculelor de pe străzi vor fi reprezentate de mașini autonome? Ne dăm seama acum că este o chestiune cu mult mai complicată decât s-a crezut inițial și că, deși s-au investit sume absolut fabuloase, rezultatele întârzie să apară.

Acum ceva ani, să zicem o decadă, se preconiza că avem deja tehnologia necesară pentru mașini autonome, mai trebuie doar puse cap la cap câteva aspecte și apoi ajustate fin ultimele detalii. Numai că timpul a trecut și nu vedem nici până în ziua de azi în marile orașe ale lumii cum mașini autonome complet, fără pilot de test în spatele volanului, umblă în voie prin trafic.

Se estimează că în total companiile ce dezvoltă tehnologii de conducere autonomă și furnizorii din branșă au cheltuit până acum în jur de 75 de miliarde de dolari. Am putea crede că după ce s-au alocat astfel de sume, ceva venituri ar fi trebuit să apară. Doar că nu este cazul de așa ceva, iar de profit nici nu mai vorbim.

Situația nu este deloc promițătoare, investitorii încep să oprească finanțările, iar companii precum Aurora Innovation, TuSimple Holdings și Embark Technology au pierdut nu mai puțin de 80% din valoarea de piață numai de la începutul acestui an. Ba chiar și Microsoft a redus estimările privind valoarea propriului business Mobileye de la 50 miliarde de dolari cu cât își credita afacerea de autonomous driving acum 10 luni, la numai 16 miliarde în momentul de față.

Deci, ce să mai credem despre fenomenul mașini autonome?

Ideea ar fi că așa se întâmplă când promiți că ai tehnologia disponibilă sau că știi exact de ce este nevoie, iar publicul devine din ce în ce mai nerăbdător. Este greu să menții interesul crescut ani și ani de zile la rând, așa că investitorii încep să-și îndrepte atenția și mai ales fondurile către alte zone.

Nimeni nu se așteaptă ca profitul să apară peste noapte, dar după o perioadă vrei ca afacerile din segmentul autonomous driving să se poată măcar autosusține. Numai că tot mai mulți oficiali din conducerile celor mai importante companii ce dezvoltă mașini autonome au început să părăsească corăbiile. Au plecat CEO și manageri de top din departamentele de inovare – dezvoltare. Este și acesta un semn că mai durează ceva până vehiculele autonome vor deveni mainstream.

Mașini autonome

Unele voci estimează chiar că mai devreme de 10 – 20 de ani nu vom vedea mașini autonome care să ruleze alături de noi prin trafic. Asta nu înseamnă că așa va fi sau că această zonă reprezintă o cauză pierdută, ci doar că de la o idee ce părea ușor realizabilă până la un business fezabil este cale lungă. Iar când asta implică investiții de zeci de miliarde pe termen lung, cu riscuri pe care cu greu le poți estima și venituri ce întârzie să apară, situația se complică și mai tare.

Vor fi destule mașini autonome în viitor, dar cât mai este până în acest viitor încă rămâne o întrebare dificilă.

Sursa: Bloomberg.com

Articole similare

Dacia Duster este Mașina Anului 2018 în România

Filip Sîrbu

ACAROM: Producție-record de automobile în România în anul 2022

Mihai Morcovescu

SEAT Ateca primește un facelift consistent

administrator_autopromag