AUTOpro
Stiri Industrie

Dacia este obligată de viitoarele norme de siguranță să introducă noi sisteme pe modelele sale din 2024

Mașina Anului în România

Modelele produs de Dacia nu mai sunt definite în momentul de față de cuvântul „low-cost”, ci de „esențial”. Pentru a rămâne în conformitate cu noile norme în materie de siguranță care vor intra în vigoare în cel mult doi ani constructorul de la Mioveni va trebui să introducă noi sisteme de siguranță, iar printre acestea se va număra și pilotul automat adaptiv.

Deși nu este nimic oficial, se pare că primul automobil Dacia care ar putea primi controlul adaptiv al vitezei de croazieră va fi viitorul SUV Bigster, care își va face debutul în cursul anului 2024.

Dacia va introduce pilotul automat adaptiv pe viitoarele sale modele

Dacia

Progresul tehnologic a făcut ca mașinile să devină din ce în ce mai inteligente. Modelele de ultimă generație vin cu sisteme de siguranță care au rolul de a-l ajuta pe șofer și să facă din condus o experiență mai ușoară și mai sigură.

Primele generații ale modelelor Dacia realizate după preluarea mărcii de către grupul Renault au deținut titlul de cele mai accesibile mașini de pe piața din Europa.

Actuala strategie a producătorului autohton este aceea de a implementa pe automobilele sale cele mai importante sisteme de siguranță și de asistență pentru a putea menține prețul sub concurență.

Constructorul autohton va fi nevoit, însă, să introducă mai multe astfel de sisteme ca urmare a celei mai recente norme de siguranță pe care Uniunea Europeană le va impune începând cu luna iulie a anului 2024.

Primul model Dacia care va primi noua tehnologie va fi SUV-ul Bigster

Dacia

Potrivit CEO-ului companiei, Denis Le Vot, viitoarele sisteme se vor regăsi pe „noua generație” de mașini produse de Dacia. Oficialul nu a precizat și care vor fi modelele care vor primi noile tehnologii.

Printre sistemele impuse de noile norme de siguranță de numără asistență de urgență la menținerea benzii de deplasare, asistența pentru limitele de viteză care ajustează viteza după caz, și detectarea stării de somnolență a șoferului.

Toate acestea vor deveni obligatorii din 2024 și vor necesita senzori care pot fi reutilizați ca să includă tehnologii suplimentare precum pilotul automat adaptiv.

Dacia

Primul automobil Dacia care ar putea primi acest nou sistem de control adaptiv al vitezei de croazieră ar putea fi viitorul SUV Bigster, care își va face debutul peste doi ani.

Unul dintre primele modele care ar putea să incorporeze toate aceste sisteme va fi noul Bigster. Viitorul model 4×4 va aduce Dacia într-un segment de piață complet nou pentru producătorul român.

Următoarele modele care vor primi noua tehnologie vor fi Jogger facelift și noua generație Sandero, care va sosi în 2028 ca model 100% electric.

Sursa: Autocar

Articole similare

Dănuț Budai a câștigat etapa a treia din Cupa Suzuki

Filip Sîrbu

AutoX lansează prima flotă de taxiuri complet autonome din China

Andrada Arsenie

MINI a prezentat cea de-a 5-a generație Cooper, care va fi disponibilă și cu motoare termice

Mihai Morcovescu