AUTOpro
Generale Connected Stiri Tehnologie

Tehnologia holografică 3D i-ar putea ajuta pe șoferi să evite pericolele rutiere

Aproape orice model de mașină fabricată în prezent are ecrane cu rezoluții bune și un soft care se mișcă rapid. Cu toate acestea, tehnologia 2D va fi înlocuită de tehnologia holografică 3D.

Primele teste ar urma să fie efectuate spre sfârșitul acestui an.

Cum funcționează tehnologia holografică 3D?

tehnologia

Tehnologia holografică 3D este o inovație care duce imaginile statice la un alt nivel, creând o experiență tridimensională. Spre deosebire de imaginile 2D redate de ecranele tradiționale, hologramele 3D par să plutească în spațiu liber, permițând șoferilor să le observe din mai multe unghiuri.

Pentru a înregistra informații detaliate despre un obiect, noua tehnologie folosește lumina sau fasciculele laser. Apoi, folosind aceste informații, creează o proiecție 3D realistă a respectivului obiect. Spre deosebire de filmele science-fiction, în prezent nu avem holograme care interacționează fizic cu lumea, însă tehnologia poate crea o experiență vizuală foarte convingătoare, relatează EV Market.

Noua tehnologie va crea un nou sistem de siguranță la bord integrând hologramele 3D, care pot afișa alertele sub forma unor imagini cu aspect tridimensional. Ecranele reprezintă unul dintre elementele esențiale de infotainment de pe automobilele moderne, însă acestea pot provoca distragerea atenției șoferului în timpul condusului.

Universitatea din Cambridge a dezvoltat un nou concept de display, care integrează tehnologia holografică 3D. Acest sistem depășește o simplă alertă, el putând crea o vedere 3D a mediului.

De asemenea, experții în domeniu au stabilit că software-ul Apple CarPlay este unul dintre cele mai complete în materie de informații și opțiuni de divertisment dintr-o mașină. Însă, acesta reprezintă dintre principalele cauze ale distragerii șoferului, în special la schimbarea unei melodii pe Spotify, o alertă sonoră pe Google Maps ori preluarea unui apel telefonic.

Tehnologia holografică va reduce timpul de reacție

Timpii de reacție ai șoferilor au atins cote-record, iar sistemele multimedia sunt parțial de vină. Ecranele au cauzat o întârziere de 57% în timpul de reacție al conducătorilor auto. Datele sunt și mai alarmante atunci când ecranul este tactil, asta din cauza faptului că automobilul parcurge mai mult de 20 de metri cu o viteză de 75 km/h fără ca șoferul să se uite la drum, ceea ce face poate face diferența în cazul unui accident.

Universitatea Oxford și University College London au optat pentru o proiecție transparentă cu care șoferul nu poate interacționa în timpul condusului, dar care nu îi obturează vizibilitatea asupra drumului, potrivit Slashgear. Sistemul olografic 3D folosește senzori LiDAR pentru a ilumina obiectele din câmpul vizual al celui de la volan și apoi calculează distanța acestora folosind lumina reflectată de ele. Această tehnologie preia date din jurul vehiculului.

Sistemul va folosi date stocate în cloud, care vor permite crearea de hărți 3D, legate de informații despre obstacolele de pe drum în timp real. Dezvoltatorii poartă discuții cu Google și se așteaptă ca sistemul să intre în teste anul acesta.

Holograma 3D este o reprezentare tridimensională a unui obiect sau imagine care pare să plutească în spațiu. Oamenii o pot vedea din unghiuri diferite, creând o experiență vizuală realistă. Tehnologia holografică 3D are potențialul de a revoluționa modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, este posibil să vedem holograme 3D integrate în viața noastră de zi cu zi, mai precizează Slashgear.

Sursa: Slashgear

Articole similare

Noul Koleos se lansează în România: combinația perfectă între stil robust, eleganță și confort rafinat

Filip Sîrbu

Vânzări record pentru Chevrolet

Renault a prezentat noua generație Captur

Robert Stan