AUTOpro
Stiri

Mașina zburătoare de la Stellantis va fi construită alături de experții de la Archer

Masina zburatoare de la Stellantis si Archer (1)

Viitorul este electric, vehiculele autonome vor apărea și ele din ce în ce mai des pe străzi, dar, așa cum am tot arătat, se mai conturează o etapă pentru mobilitatea personală. Mașina zburătoare de la Stellantis tocmai ce a fost anunțată, iar acestea sunt primele detalii.

Masina zburatoare de la Stellantis si Archer

Auzim și deja vedem tot mai des fel de fel de vehicule zburătoare ce se pregătesc de lansarea comercială, doar că de fiecare dată până acum acestea erau dezvoltate de către start-up-uri ori companii fără prea multă istorie. La Salonul Auto de la Detroit au fost expuse mai multe astfel de vehicule eVTOL, iar Xpeng AeroHT X3 și AIR ONE au efectuat deja primele zboruri de test.

Numai că azi vorbim despre unul dintre cele mai mari grupuri auto din lume. Mașina zburătoare de la Stellantis este pe cât se poate de reală și se pare că va fi lansată deja din 2024. Însă acest termen poate fi respectat doar dacă în ecuație intră un partener ce are aproape gata modelul Midnight.

Fabrica Archer pentru Masina zburatoare de la Stellantis

Înțelegerea dintre cei doi producători prevede ca Archer să construiască în mod exclusiv pentru gigantul auto la fabrica din Covington, Georgia, SUA. Astfel, mașina zburătoare de la Stellantis nu va mai avea nicio legătură cu brandul Archer în 2024, când va fi lansată comercial.

Archer Midnight este și el un vehicul de tip eVTOL – electric Vertical Take Off and Landing, la fel cum sunt majoritatea ce așteaptă să debuteze. Pe de altă parte, mașina zburătoare de la Stellantis vine cu o serie de caracteristici ce cu siguranță vor reprezenta avantaje în fața competiției.

Cele mai importante specificații pentru mașina zburătoare de la Stellantis

Masina zburatoare de la Stellantis si Archer (4)
  • eVTOL destinat transportului urban pe distanțe scurte, de până la 30 – 35 km pe sens;
  • autonomia preconizată acum este de aproximativ 150 km; 
  • între călătorii este prevăzut un timp de încărcare de circa 10 minute, deci bateriile vin cu încărcare extrem de rapidă;
  • 5 locuri pentru pasageri, dintre care unul este rezervat pilotului;
  • sarcina utilă va fi în jur de 450 de kg.

Cu asemenea cifre și având în vedere că vorbim despre un vehicul eVTOL de la un mare grup auto, cu siguranță încrederea clienților va fi la cote înalte pentru ceea ce va fi mașina zburătoare de la Stellantis.

Articole similare

Compania Togg a dezvăluit primul SUV electric construit în întregime în Turcia. Debutul este programat pentru 2023 (cu video)

Mihai Morcovescu

Fernando Alonso se pregătește pentru Raliul Dakar

Robert Stan

Industria auto și cea aeronautică, nemulțumite de planul pentru mediu al Comisiei Europene

Florin Amariei