AUTOpro
Stiri Industrie

Xpeng AeroHT X3 – prima mașină-elicopter electrică din lume a încheiat cu succes primul zbor de test

Masina-elicopter Xpeng AeroHT X3

Salonul Auto de la Detroit din 2022 a reprezentat într-o oarecare măsură semnul că se conturează o noua direcție în industria mobilității. Vehiculele zburătoare, ca de exemplu o mașină-elicopter precum Xpeng AeroHT X3, pot fi soluția pentru de a decongestiona traficul infernal din marile metropole ale lumii.

Ne este greu acum să ne imaginăm vehicule zburătoare care își iau zborul și aterizează vertical dintre celelalte mașini, nu? Doar că aceste vehicule eVTOL – electric Vertical Take Off and Landing, apar deja ca propuneri reale și nu doar ca proiecte ale unor ingineri excentrici.

Masina-elicopter Xpeng AeroHT X3

Un astfel de exemplu este Xpeng AeroHT X3 pe care o putem numi o mașină-elicopter nu doar prin prisma aspectului, cât mai ales prin modul de funcționare.

Masina-elicopter Xpeng AeroHT X3

Pe sol se pare că se comportă exact ca un automobil, cel puțin așa promit dezvoltatorii ei, dar Xpeng AeroHT X3 are și capacitatea de a decola vertical, de a parcurge anumite distanțe prin aer, dar și de a ateriza la punct fix întocmai precum un elicopter.

Primul test în condiții reale de utilizare tocmai a relevat că Xpeng AeroHT X3 poate merge mai departe către o versiune de serie. Această mașină-elicopter a fost supusă inclusiv unui test în care unul sau mai multe motoare ce acționează elicile cedează. Chiar și în astfel de cazuri prototipul a reușit să aterizeze în condiții de siguranță.

Masina-elicopter Xpeng AeroHT X3

În regulă, totul pare acum frumos și realizabil, doar că, la fel ca în cazul automobilelor autonome, vor fi mult mai multe chestiuni de luat în calcul. Nu doar cele legislative, dar și cele de autorizare a șoferilor-piloți, a organizării traficului arian de joasă altitudine și multe, multe altele. Pe de altă parte, dacă va exista cerere pentru o mașină-elicopter precum Xpeng AeroHT X3, atunci cu siguranță o vom vedea la un moment dat prin trafic sau pe deasupra noastră.

Sursa : Motor.es

Articole similare

Noul Audi RS e-tron GT Performance facelift va fi lansat în 2024

Mihai Morcovescu

Noile baterii electrice se încarcă în 5 minute

Andrada Arsenie

Vânzările Dacia au crescut în 2023 cu aproape 15%. Câte mașini a comercializat marca românească?

Mihai Morcovescu