AUTOpro
Stiri

AIR ONE efectuează cu succes primul zbor de test (cu video)

AIR ONE

Pe lângă electrificarea întregului parc auto mondial și mașinile autonome, o altă etapă ce va schimba complet industria auto stă să înceapă. Ne referim la vehiculele zburătoare, cele cu decolare și aterizare pe verticală, care apar din ce în ce mai des în știri. Un prototip AIR ONE, conceput de un start-up israelian, tocmai ce a realizat un prim zbor de test fără nicio eroare.

Zbor Test AIR ONE

Despre vehicule zburătoare vom mai tot auzi de acum înainte, probabil  din ce în ce mai des. Sunt multe companii, majoritatea de tip start-up, ce au deja aproape gata versiuni finale pentru vehicule de tip eVTOL – electric Vertical Take Off and Landing.

După ce la Salonul Auto de la Detroit a fost amenajată o zonă dedicată acestor mașinării zburătoare și după ce Xpeng a încheiat un zbor de test, urmează un nou model de eVTOL ce este aproape gata de lansare.

Pentru AIR ONE avem deja specificații detaliate, mai puțin cele despre capacitatea bateriei. Știm că dimensiunile exterioare sunt de 5,86 m lungime cu 7,5 m lățime și o înălțime de 2,3 metri. Există loc pentru două persoane la bord, a căror greutate nu trebuie să depășească 250 kg, aceasta fiind de fapt sarcina maximă acceptată de AIR ONE. Un micuț spațiu pentru bagaje este și el prezent, având dimensiuni de 55 x 35 x 22 cm.

Dimensiuni AIR ONE

Puterea totală pe care o generează motoarele aeronavei AIR ONE însumează nu mai puțin de 771 CP. Viteza maximă este de 250 km/g, în timp ce cea de croazieră este de 160 km/h.

Specificatii AIR ONE

Bateria integrată de AIR ONE permite o autonomie maximă de 177 km sau un timp de zbor de până la o oră. Încărcarea acumulatorului durează doar 30 minute pentru intervalul 20 – 80% sau o oră pentru o încărcare completă de la zero.

Test AIR ONE

Zborul de test a fost efectuat fără persoane la bord, AIR ONE fiind controlat de la distanță, precum o dronă. Următoarea etapă presupune ca în interior să fie măcar un pasager, pentru ca apoi să fie realizate ultimele reglaje până ce vehiculul zburător să fie disponibil comercial. Se vorbește despre un preț, pentru varianta de bază, de circa 150.000 Euro.

Chiar dacă pare aproape gata de lansarea comercială, AIR ONE nu credem că va putea fi cumpărat mai devreme de 2024. Până atunci, trebuie să fie gata și reglementările pentru astfel de vehicule.

Sursa: Reuters

Articole similare

Nissan își va reduce cu 20% gama de produse

Robert Stan

S-a inaugurat primul hub de încărcare rapidă pentru automobilele electrice din România și Europa de Est

administrator_autopromag

Noua generație Opel Grandland: versiuni hibride și electrice cu autonomii de până la 700 km

Mihai Morcovescu