AUTOpro
Generale Green car Stiri

Volkswagen și Rivian vor dezvolta împreună sisteme software pentru mașini electrice

Grupul Volkswagen și constructorul american Rivian au anunțat crearea unei societăți mixte care va dezvolta sisteme software pentru viitoare modele electrice.

Prin acest parteneriat vor fi construite și noi platforme pentru viitoarele automobile cu emisii zero ale celor două companii.

Volkswagen va investi în Rivian până la 5 miliarde de dolari

Rivian

În urma înfiinţării societăţii mixte, Volkswagen va avea acces direct la tehnologia Rivian pentru vehicule electrice. Astfel, noile sisteme software și platforme ale americanilor vor putea fi folosite de toate mărcile din cadrul grupului european, inclusiv de noua marcă de mașini de teren Scout Motors.

Pentru asta, Grupul Volkswagen va investi pentru început în Rivian un miliard de dolari. Ulterior, germanii vor majora investiţia până la cinci miliarde de dolari. Luna trecută, producătorul german a anunţat că va dezvolta un vehicul electric low-cost, care va costa aproximativ 20.000 euro. Acesta va concura cu modele similare fabricate în China.

„Nou joint-venture este o parte complementară a strategiei globale de software a Grupului Volkswagen”, a declarat Oliver Blume, CEO-ul companiei din Wolfsburg. „Se potrivește cu activitățile și colaborările existente. Din această strategie generală mai fac parte și alte companii, precum Cariad și Xpeng din China”, a mai adăugat șeful Grupului Volkswagen. Marca germană a lansat deja o nouă arhitectură software, însă mașinile care vor folosi această tehnologie vor ajunge pe piață de abia în 2028.

La rândul său, RJ Scaringe, CEO-ul Rivian, a spus că în cadrul joint-venture-ului, cele două companii dețin câte 50% din acțiuni. De asemenea, oficialul american a mai adăugat că parteneriatul va oferi o foaie de parcurs importantă pentru a asigura și sprijini producția crossover-ului R2 la uzina din Normal (Illinois, SUA). Noul parteneriat va asigura și fondurile necesare pentru lansarea crossover-urilor R3 și R3x, la viitoarea fabrică din statul Georgia.

Sursa: Automotive News (înreg.)

Articole similare

Test drive Citroen C5X PHEV – Exces de țel

Filip Sîrbu

Opel Corsa facelift: motorizare mild-hybrid și două versiuni electrice

Mihai Morcovescu

MINI a prezentat cea de-a 5-a generație Cooper, care va fi disponibilă și cu motoare termice

Mihai Morcovescu