AUTOpro
Generale Industrie Stiri

ACAROM: producția națională de mașini a scăzut cu 4,5%. Câte mașini au produs Dacia și Ford?

Potrivit celor mai noi date publicate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), în lunile iulie și august, producția celor două uzine producătoare de mașini din țara noastră a înregistrat o scădere ușoară comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, cele două linii de asamblare din țara noastră, Automobile Dacia și Ford Otosan, au produs în intervalul analizat cu 4,5% mai puține vehicule.

ACAROM: Dacia și Ford au produs peste 300.000 de mașini

ACAROM

Datele ACAROM arată că, în perioada amintită, în România au fost produse 58.829 de automobile. Volumul este cu 2.805 unități mai mic comparativ cu perioada iulie-august 2022.

Din totalul de mașini produse în cele două luni de vară, 32.381 de exemplare au ieșit de pe liniile de asamblare ale uzinei Dacia de la Mioveni. Restul de 26.448 de unități au fost produse la uzina Ford Otosan din Craiova.

În total, în primele opt luni ale acestui an, producția națională de autoturisme a atins pragul de 327.917 unități. Dintre acestea, 204.541 au fost modele Dacia, iar 123.376 de modele au purtat sigla Ford. Și la acest capitol s-a înregistrat o scădere de 0,75%.

Referitor la această situație, am solicitat un punct de vedere lui Dan Vardie, Editorul AUTOpro, care ne-a declarat: „Scăderea producției de autombile din România se înscrie în contextul general al industriei globale, care se confruntă cu numeroase tipuri de crize. De la cea a semiconductorior care s-a diminuat dar nu a dispărut, continuând cu criza la multe materii prime și până la conjuncturi de piață mai puțin favorabile. Să nu uităm că Dacia și Ford produc în România pentru un număr mare de piețe europene, care au o dinamică diferită. Pe de altă parte trebuie să remarcăm că dimensiunea scăderii producției din România este foarte mică, în marjele normalității economice. Industria auto continuă să reprezinte pilonul pricipal în GDP-ul României”.

ACAROM

Spre comparație, în primele opt luni din 2022, cele două sit-uri de producție din România au asamblat în total 330.393 de autovehicule. Aici am avut de-a face cu o creștere de 15,5% comparativ cu perioada similară din 2021, când au fost asamblate 286.038 de unități.

În anul pandemic 2020, în perioada ianuarie-august, cele două uzine românești au asamblat împreună 247.029 mașini.

Sursa: ACAROM

Articole similare

Noile baterii electrice se încarcă în 5 minute

Andrada Arsenie

Maşinile autonome Google au fost implicate în 11 accidente rutiere în 6 ani, iar în nici unul dintre cazuri nu au fost ele de vină

administrator_autopromag

Finalistele ramase in cursa pentru premiul AUTOBEST 2021

Florin Amariei