Nissan Qashqai e-Power marchează prima tentativă de electrificare veritabilă din istoria gamei Qashqai. Cu un sistem de propulsie hibrid serie ingenios și nu mai puțin de 190 CP, noul Nissan Qashqai e-Power reprezintă o adiție mai mult decât binevenită la gama de motorizări ușor gurmandă a crossover-ului nipon.
Nissan Qashqai e-Power vine ca alternativă la motorizările mild-hybrid ușor gurmande din gama SUV-ului nipon (mai multe detalii aici – Test drive Nissan Qashqai – Maturizare deplină). După cum am remarcat și noi, în cadrul testului exclusiv cu noua generație Qashqai, tehnologia mild-hybrid pe 12V s-a dovedit ca fiind insuficientă în fața setei de combustibil a noii generații Qashqai. Nissan Qashqai e-Power este așadar primul hibrid ”pe bune” din gama Qashqai, care promite cifre de consum de-a dreptul modeste, care se opresc în dreptul cifrei de 5,3 l/100 km (cifre în curs de omologare).
Față de cei circa 6,5 l/100 km corespunzători modelelor cu tracțiune față din gama Qashqai, versiunea e-Power oferă cifre de consum sensibil mai mici. Printr-o soluție de hibridizare aparte, în care motorul cu ardere internă de sub capotă este folosit doar pe post de generator, acesta neavând niciun fel de legătură mecanică cu roțile punții din față, antrenată cu mult simț de răspundere de sistemul hibrid serie e-Power.
Nissan Qashqai e-Power are sub capotă un motor pe benzină de 1,5 litri supraalimentat cu 3 cilindri, capabil să dezvolte o putere maximă de 156 CP, de proveniență Infiniti. Acesta vine cu raport de compresie variabil, care poate oscila între 8:1 și 14:1 în funcție de condițiile de trafic. La sarcini reduse, motorul folosește un raport de compresie ridicat, pentru a reduce consumul de combustibil. În situații limită, raportul de compresie scade drastic, pentru a permite motorului termic să livreze maximum de putere în timp cât mai scurt.
Sarcina antrenării roților punții din față ale noului Nissan Qashqai e-Power revine unui motor electric de 190 CP, ce este alimentat atât de motorul cu ardere internă, prin intermediul unui invertor, cât și de un pachet de baterii Li-Ion cu capacitate de 2 kWh. În funcție de starea de încărcare a bateriei, motorul electric își trage energia fie din aceasta, fie de la motorul cu ardere internă, care este menținut în permanență în polul economic, pentru o eficiență maximă și implicit un consum cât mai redus de combustibil.
Avantajele unui astfel de sistem hibrid serie derivă din feeling-ul transmis de mașină, care oferă o experiență de vehicul electric deși la bord se regăsește și un motor cu ardere internă. Pedigree-ul său de vehicul electric se reflectă inclusiv la nivelul tehnologiei e-Pedal, prezente la bordul noului Nissan Qashqai e-Power, ce permite conducerea cu o singură pedală în anumite situații de trafic (în special trafic urban).
Curiozitatea și setea de adevăr specifice publicației noastre ne-au permis să aflăm în exclusivitate națională, direct de la Nissan România, când își va face apariția noul Nissan Qashqai e-Power pe pământ românesc. Monica-Daniela Mincă, MarCom and PR Manager Nissan România, ne-a declarat, în exclusivitate: ” Estimăm că Nissan Qashqai e-Power va ajunge în showroom-urile Nissan în toamna acestui an.
Perioada complicată pe care o traversăm, cu o multitudine de provocări – criza componentelor, a oțelului, creșterea costurilor pentru energia electrica – generează situații fluctuante în producția de vehicule, ceea ce face practic imposibilă o previziune foarte precisă a volumelor de vânzări pe o perioadă de un an. Ce putem spune este că estimăm pentru ePower o pondere de 30% din vânzările pentru modelul Qashqai.
Nissan este o marcă vizionară, recunoscută pentru inovație și ieșirea din tipare. Să ne amintim doar faptul că Nissan a creat segmentul Crossover compact prin lansarea primei generații Nissan Qashqai. Și este doar un exemplu. Tehnologia ePower reprezintă un pas important făcut de Nissan în direcția electrificării gamei .
E-Power permite antrenarea trenului de rulare complet electric, prin intermediul unui motor electric, care la rândul său este acționat pornind de la un motor termic alimentat cu carburant. În acest fel, clientul beneficiază de senzația de putere livrată instantaneu, specifică vehiculelor electrice, fără teama constrângerilor autonomiei electrice. La aceasta se adaugă manevrabilitatea mult îmbunătățită și performanțele de consum similare hibridelor tradiționale foarte performante.”