AUTOpro
Generale

Tesla Model Y, cel mai bine vândut model electric în Europa în ultimul trimestru din 2022. Cum s-a descurcat Dacia Spring?

Tesla

Potrivit celor mai noi date oficiale publicate de compania de cercetare de piață Counter Point Research, Tesla a comercializat în ultimul trimestru din 2022 cele mai multe mașini electrice pe piața din Europa, devenind cea mai vândută marcă pe acest segment. Astfel, compania lui Elon Musk a detronat Mercedes-Benz.

Producătorul american a ocupat primele două poziții în clasamentul celor mai vândute modele cu emisii zero. Top 10-ul este încheiat de Dacia Spring.

Tesla a dominat vânzările de mașini electrice în Europa în T4 din 2022

Tesla

Vânzările de vehicule electrice pentru pasageri la nivel european în trimestrul al patrulea din anul precedent au înregistrat o creștere cu peste 34% comparativ cu 2021. Volumul total din 2022 a depășit 2,7 milioane de unități, potrivit celor mai recente date publicate de Counter Point Research.

Cel mai bine vândut automobil în ultimele trei luni din 2022, dar și pe întregul an precedent, a fost Tesla Model Y. Pe poziția a doua s-a clasat Tesla Model 3 (foto, sus).

Ambele modele sunt produse la uzina Gigafactory din Berlin, a cărei capacitate de producție a ajuns la 3.000 de unități pe săptămână în noiembrie trecut. De altfel, linia de asamblare din capitala germană a jucat un rol esențial în performanța celor de la Tesla.

Podiumul vânzărilor vehiculelor cu emisii zero în trimestrul al patrulea din 2022 a fost completat de Ford Kuga PHEV, care este singurul autovehicul prezenta în acest top care nu dispune de o versiune 100% electrică. În continuarea clasamentului regăsim modelele Volvo XC40, Volkswagen ID.4, Fiat 500e, Volkswagen ID.3, Lynk&Co 01 și Renault Megane E-Tech.

Modelul Dacia Spring ocupă locul al 10-lea, o performanță deosebită ținând cont că automobilul produs în China care poartă sigla mărcii de la Mioveni a devansat automobile mult mai bine cotate.

În clasamentul mărcilor, Tesla a fost urmată de Volkswagen, ale cărui vânzări de mașini electrificate au crescut cu 48% în T4 comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Mercedes-Benz a vândut peste 76.000 de vehicule electrice în Europa în același interval, ceea ce înseamnă o creștere de 46% față de 2021.

Germania a fost țara cu cele mai mari vânzări de mașini electrificate, care au reprezentat 38,7% din totalul vânzărilor la nivel continental. Pe locurile următoare s-au situat Marea Britanie, Franța, Norvegia și Suedia.

Specialiștii de la CounterPointResearch spun că mașinile electrificate au reprezentat 29% din totalul de automobile comercializate în Europa în ultimele trei luni din 2022. Până la finalul anului curent se estimează că vor fi vândute în Europa peste patru milioane de vehicule cu emisii zero.

În același timp, potrivit sursei citată, creșterea mărcilor chineze reprezintă o amenințare pentru producătorii din Europa. Spre exemplu, Lynk & Co, o subsidiară a grupului Geely Holding, a vândut în trimestrul al patrulea din 2022 peste 20.000 de vehicule plug-in hybrid, în timp ce modelul Lynk 01 (foto, sus) a intrat pe lista celor mai bine vândute 10 modele electrice din Europa.

Sursa: CounterPointResearch

Articole similare

Alfa Romeo a confirmat că viitorul său SUV va fi denumit Milano

Mihai Morcovescu

Ferrari sparge record după record la casele de licitații

Filip Sîrbu

Interzicerea mașinilor termice în Europa ar putea fi amânată cred cei de la Porsche

Mihai Morcovescu