AUTOpro
Generale Mild-hybrid Stiri

Dacia va lansa în 2027 un SUV de segment B, care va înlocui Sandero Stepway

Potrivit celor mai noi informații care circulă în industrie, Dacia pregătește un model complet nou, mai exact un crossover de dimensiuni reduse.

Acesta ar urma să înlocuiască în gamă actualul Sandero Stepway, iar debutul este planificat pentru 2027.

Dacia pregătește trei noi modele, inclusiv un crossover subcompact

Dacia

După cum AUTOpro v-a anunțat, Dacia va lansa până în 2030 două modele noi. Primul va fi noul SUV Bigster, în 2025, care va fi urmat de noua generație Sandero, ce va fi un model full electric. Debutul viitorului model cu emisii zero este programat pentru 2028. Acestora li se va adăuga încă unul, în 2027.

Sandero Stepway este un adevărat succes de piață. Mărturie stau performanțele obținute anul trecut de modelul produs la Mioveni. Acesta a reprezentat două treimi din totalul vânzărilor modelului Sandero. Cu alte cuvinte, Sandero a fost a doua cea mai vândută mașină în Europa, după Tesla Model Y.

În ciuda aspectului de crossover, Sandero rămâne un hatchback robust, care concurează cu adevăratele SUV-uri subcompacte de la alte mărci. Dacia este pe cale să schimbe asta pentru că pregătește un nou model. Mai exact, este vorba despre un SUV de segment B, care va fi poziționat în gamă sub noul Duster.

A treia generație Dacia Duster este clasificată ca un B-SUV. Totuși, deoarece a crescut semnificativ comparativ cu modelul original, s-a creat în gamă un loc pentru frații mai mici. Acest gol va fi umplut de un „baby SUV”, care va avea o lungime de 4.150 mm. Asta înseamnă că viitorul model va fi mai scurt cu vreo 200 mm decât Duster, însă va oferi mai mult spațiu la interior comparativ cu Sandero Stepway.

Noul B-SUV Dacia va rivaliza cu Fiat Grande Panda

Dacia

Din punct de vedere estetic, noul model va prelua mai multe detalii de la conceptul Manifesto și de la Sandrider (foto sus). Acesta din urmă este prototipul cu care Dacia va concura în Raliul Dakar în 2025. În plus, viitorul SUV de clasă subcompactă va păstra garda la sol generoasă și protecțiile din plastic dur în jurul caroseriei. Interiorul va putea fi personalizat cu ușurință datorită sistemului inovator YouClip de la Dacia.

Tehnic vorbind, viitorul crossover Dacia va fi dezvoltat pe platforma CMF-B a Grupului Renault. Este vorba despre aceeași arhitectură folosită și de Logan, Sandero, Duster și Jogger. De asemenea, aceeași platformă va fi prezentă și pe viitorul Bigster de serie.

Crossover-ul de clasă B va primi motorizări pe benzină clasice sau dotate cu tehnologie mild-hybrid. Din ofertă ar urma să mai facă parte o versiune hibridă, una pe GPL și foarte probabil una pur electrică. Deocamdată nu se știe dacă viitorul automobil va primi tracțiune integrală sau tracțiune față.

Testele de dezvoltare ar putea începe încă de anul viitor. Noul crossover Dacia va rivaliza cu modele precum Jeep Avenger și Fiat Grande Panda (foto sus) și va debuta oficial în 2027.

Sursa: Carscoops

Articole similare

Kia Sorento, premiată la WWCOTY 2021

Florin Amariei

Primul BMW Neue Klasse de serie își va face debutul pe 2 septembrie

Mihai Morcovescu

Studiu JD Power în SUA: calitatea automobilelor este în scădere în 2023

Mihai Morcovescu