AUTOpro
Stiri Green car

Acesta este noul Volvo EX90, versiunea complet electrică a SUV-ului XC90 (cu video)

Volvo

Producătorul suedez de automobile Volvo a publicat informațiile și fotografiile oficiale cu noul SUV electric EX90, cel mai mare, mai evoluat și mai sigur model pe care l-a construit vreodată marca scandinavă.

SUV-ul full-size are șapte locuri și vine standard cu sistemul inovator Lidar. Sistemul de propulsie este alcătuit din două motoare electrice, care dezvoltă împreună până la 517 CP, în timp ce autonomia maximă anunțată este de 600 de kilometri cu o singură încărcare.

Noul EX90 a fost dezvăluit în cadrul unui eveniment care a avut loc la Stockholm. Este primul model cu emisii zero dintre cele pe care compania deținută de chinezii de la Geely le va lansa până în 2030, când și-a propus să vândă doar astfel de vehicule.

Volvo EX90 este primul model al suedezilor care are difuzoare integrate în tetiere

Volvo

Noul Volvo EX90 este dezvoltat pe aceeași platformă SPA2 pe care „stă” și Polestar 3. Estetic vorbind, SUV-ul electric suedez inaugurează o nouă eră în istoria mărcii din Goteborg și preia detalii de la conceptul Volvo Recharge, dezvăluit în urmă cu mai bine de un an.

Astfel, se remarcă grila frontală închisă, specifică modelelor electrice, precum și noile blocuri optice full LED în forma literei T, care „clipesc” întocmai ca ochiul uman. La spate modelul a primit stopuri LED în formă de bumerang. De asemenea, caroseria are un coeficient aerodinamic Cd de 0,29.

La interior clienții vor beneficia de un ecran central tactil de 14,5 inch poziționat vertical. Majoritatea butoanelor fizice au dispărut, în timp ce sistemul multimedia este compatibil cu sistemul de operare Google Android Automotive. Asta înseamnă că dispune de aplicații integrate precum Google Maps sau Google Play.

De asemenea, sistemul funcționează cu procesor Snapdragon de a treia generație și utilizează un motor grafic Unreal Engine regîsit și pe cele mai noi jocuri video.

Totodată, noul EX90 este primul model produs de Volvo care este dotat cu difuzoare în tetiere, care sunt parte din sistemul audio furnizat de Bowers & Wilkins.

Noul EX90 este echipat cu două motoare electrice care oferă până la 517 CP

Volvo

Sistemul de propulsie al noului Volvo EX90 este alcătuit din două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. Încă de la lansare vor fi disponibile două versiuni de putere, una de 408 și alta de 517 CP. Cuplul maxim este de 910 Nm.

Motoarele sunt alimentate de o baterie de 111 kWh, care asigură o autonomie maximă de 600 km în regim WLTP. Oficialii Volvo nu au dezvăluit puterea de încărcare, însă au precizat că o încărcare de la 10% la 80% se realizează în circa 30 de minute.

Volvo EX90 vine standard cu sistemul Lidar, ai cărui senzori, camere video și radar sunt amplasați pe acoperiș, chiar deasupra parbrizului. Acest sistem monitorizează în permanență proximitatea mașinii la 360 de grade. De asemenea, este capabil să detecteze și obiectele mici de la mare distanță, dându-i, astfel, mai mult timp șoferului pentru a reacționa.

SUV-ul cu emisii zero este prevăzut și cu tehnologie care va permite conducerea autonomă. Totodată, smartphone-ul poate deveni cheia inteligentă cu care mașina se poate deschide automat atunci când te apropii la o anumită distanță. Totodată, aceasta reglează automat scaunul șoferului și sistemul de climatizare, în funcție de utilizator.

Listele de comenzi ale noului Volvo EX90 vor fi deschise în toamna anului 2023, iar primele exemplare vor ajunge în showroom-uri la începutul anului 2024. Suedezii vor construi noul lor SUV electric la fabricile pe care le deține în SUA și în China.

Sursa: Volvo

Articole similare

Înmatriculările de mașini noi continuă să scadă

Dan Damian

Dacia Sandrider este prototipul cu care marca autohtonă va participa la Dakar Rally din 2025

Darius Pana

Airspeeder – prima competiție pentru mașinile zburătoare

Florin Amariei