AUTOpro
Stiri Industrie

Intel caută locul ideal pentru o fabrică de semiconductori în Europa

Carlos Tavares

Având în vedere deficitul mondial de semiconductori, Intel anunță că vrea subvenții pentru o astfel de fabrică în Europa. Căutările pentru locul ideal au început.

Pentru fabrica Intel de semiconductori din Europa ar fi necesare subvenții în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro. O astfel de uzină ar fi o reală gură de aer pentru industria auto dependentă de acești tranzistori esențiali.

„Ceea ce cerem atât din partea guvernului american cât şi din partea guvernelor europene este să creeze condiții competitive pentru noi să facem aici semiconductorii, comparativ cu Asia”, a declarat Pat Gelsinger, directorul general Intel.

După apariția informației că directorul general Intel ar dori subvenții de 8 miliarde de euro, compania s-a distanțat de această valoare. A indicat, în schimb, că nu s-a dat o cifră specifică. Intel a întărit, însă, ideea că UE ar trebui să investească în realizarea de semiconductori în piața internă.

Gelsinger, aflat în prima sa vizită europeană de la preluarea conducerii companiei, s-a întâlnit la Bruxelles, cu comisarul european Thierry Breton. Vizita a avut loc după lansarea unui plan al Intel pentru investiţii de 20 de miliarde de dolari în producţia de cipuri în SUA.

Pe lângă investiţiile din SUA, Intel caută un loc pentru o fabrică în Europa care ar susţine obiectivul lui Breton de a dubla ponderea regiunii în producţia globală de cipuri la 20%, în următorul deceniu.

Breton a mai discutat vineri cu reprezentanţi ai Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare producător mondial de cipuri, aflat înaintea Samsung și Intel.

Țara europeană în care Intel ar putea produce semiconductori

Surse din industrie şi diplomatice spun că, dintre cei trei mari producători de cipuri, Intel este singurul care a exprimat până acum interesul concret în scopul lui Breton de a produce cele mai avansate cipuri din Europa.

“Ne gândim la Germania ca un candidat bun – nu singurul, ci un candidat bun – pentru locul în care ne-am putea construi capacităţile de producţie”, a spus Pat Gelsinger, indicând şi interesul pentru ţările Benelux.

În Germania, Gelsinger s-a întâlnit şi cu directori ai producătorului auto BMW şi operatorul de telecomunicaţii Deutsche Telekom, a anunţat Intel.

Articole similare

ACAROM: românii au înmatriculat aproape 13.000 de automobile noi în primele opt luni din 2023

Mihai Morcovescu

Hyundai incepe ofensiva EV cu noua platforma E-GMP

Florin Amariei

Interviu în exclusivitate AUTOpro cu Linda Jackson, CEO-ul mărcii Peugeot: „Nu sunt un fan al ecranelor în mașini”

Mihai Morcovescu

Leave a Comment