AUTOpro
Stiri Industrie

Hyundai promite actualizări OTA pentru toate modelele Grupului până în 2025

Strategie actualizari OTA Grup Hyundai

Suntem obișnuiți să primim update-uri software de la distanță pentru telefoane, computere și alte accesorii inteligente, dar astfel de servicii nu sunt încă comune pentru automobile. Grupul Hyundai plănuiește ca toate vehiculele sale noi să primească actualizări OTA care să îmbunătățească sau să adauge noi funcții.

În cadrul forumului online „Unlock the Software Age”, Grupul Hyundai a dezvăluit o nouă strategie globală prin care urmărește transformarea tuturor vehiculelor sale în unele bazate pe software – SDV (Software Defined Vehicle).

Veștile vin la câteva zile după ce Grupul a prezentat și planul pentru dezvoltarea unor noi sisteme de pile de combustie pe hidrogen.

ccOS este sistemul de operare prin conectare online care va permite furnizarea noilor servicii software. Platforma va fi compatibilă cu toate controlerele Grupului (Hyundai, Genesis și KIA) și este dezvoltată în colaborare cu NVIDIA, ce pune la dispoziție atât componente hardware de înaltă performanță, cât și experiența în domeniul inteligenței artificiale, recunoașterii și prelucrării grafice.

Prin intermediul unor actualizări OTA (Over The Air) Grupul Hyundai ar putea chiar debloca anumite funcții pe care clienții nu le-au comandat atunci când au cumpărat vehiculul. Practic, dacă utilizatorul nu a bifat inițial o anumită opțiune din listă la achiziția mașinii, va putea ulterior să o aibă prin intermediul unei instalări software – FoD (Feature on Demand), ce ar putea fi activată probabil chiar și pe o perioadă determinată, sub formă de abonament.

Modelele Grupului Hyundai vor putea, de asemenea prin actualizări OTA, să primească noi sisteme de asistență a șoferului, eventual să poată trece la un nivel superior de conducere autonomă.

Grupul sud-coreean va începe să producă vehicule ce vor putea primi actualizări OTA chiar de anul viitor, urmând ca din 2025 toate modelele nou asamblate să fie compatibile cu astfel de servicii.

Totodată, în cadrul forumului au fost date primele informații despre două noi platforme EV, ce urmează a fi introduse tot din 2025. Platforma eM este dezvoltată pentru vehicule electrice din toate segmentele și promite o autonomie mai mare cu 50% la o singură încărcare, precum și conducere autonomă de nivel 3 sau mai ridicat. Platforma eS se adresează vehiculelor electrice utilitare (PBV) și vine cu o structură foarte flexibilă, ce se va adresa companiilor din domeniile logisticii, curieratului și car-hailing.

Prin serviciile de actualizări OTA, Grupul Hyundai vizează introducerea de noi experiențe de mobilitate, iar pentru asta urmează investiții către zona software de aproape 13 miliarde de dolari până în 2030. Este clar că Hyundai ne-a făcut curioși despre cum vor arăta noile SDV, și așteptăm cu interes să le vedem lansate în perioada următoare.

Articole similare

Infiniti se retrage oficial de pe piața vest-europeană în 2020

Dragos Baltateanu

CASTROL colaborează cu PULPEX pentru a-şi reduce amprenta asupra mediului înconjurator în ceea ce priveşte ambalajele de plastic

Gabi Gogiu

Ford închide cele două fabrici din India

Florin Amariei