AUTOpro
Generale Stiri Tehnologie

ZF Lifetec prezintă un volan revoluționar pe care poate fi montat un display

Compania germană ZF Lifetec, care furnizează produse și sisteme avansate de mobilitate pentru automobile, a prezentat un volan revoluționar.

Deoarece airbag-ul a fost repoziționat în partea de sus, în centrul volanului poate fi montat acum un ecran, similar cu ceea ce vedem pe monoposturile de Formula 1.

Volanul ZF Lifetec recunoaște dacă șoferul doar îl atinge sau dacă îl prinde ferm

ZF Lifetec

Airbag-ul șoferului este de aproximativ trei decenii echipament standard pe majoritatea mașinilor, ajutând la salvarea de vieți și reducerea numărului de vătămări. De la introducerea airbag-ului pentru șofer în anii ’80, acesta a fost întotdeauna montat în centrul volanului, ceea ce a impus câteva limitări în ceea ce privește designul acestuia.

În plus, volanul de pe automobilele moderne a devenit multifuncțional, fiind centrul de comandă pentru funcțiile de divertisment și de asistență. Pentru a extinde posibilitățile de design ale interioarelor mașinilor orientate spre viitor, germanii de la ZF Lifetec a proiectat o nouă generație de volane.

Volanul conceput de compania cu sediul în Friedrichshafen a prezentat o nouă generație de volan. În caz de accident, airbag-ul șoferului se declanșează din partea superioară a volanului, prin marginea de sus, în direcția conducătorului auto.

Datorită acestei repoziționări a airbag-ului, centrul volanului rămâne liber, iar aici poate să fie montat un ecran, asemănător unui smartphone. Potrivit reprezentanților companiei, comenzile pentru controlul unor funcții de asistență ori a celor pentru sistemul multimedia, sunt integrate în spatele unei suprafețe plane.

Între acestea poate fi montat și un comutator rotativ cu o suprafață tactilă, care permite șoferului să opereze sistemul de infotainment în condiții de siguranță. Acest buton este asemănător cu cele pe care le vedem pe monoposturile de Formula 1.

Toate aceste funcții pot fi, de asemenea, combinate cu detectarea mâinilor pe volan, care este o componentă prezentă pe actualele mașini și pe cele viitoare. Un senzor capacitiv aflat sub suprafața din piele a volanului „simte” dacă șoferul doar atinge volanul sau dacă îl apucă ferm. Această tehnologie este un alt modul pentru controlul autovehiculului în condiții de siguranță.

Sursa: ZF Lifetec

Articole similare

MINI a prezentat cea de-a 5-a generație Cooper, care va fi disponibilă și cu motoare termice

Mihai Morcovescu

Ford a dezvăluit noul model electric E-Tourneo Courier, care va fi produs la Craiova începând cu 2024

Mihai Morcovescu

APIA: Înmatriculările de mașini noi în luna martie au scăzut cu peste 26%

Mihai Morcovescu