AUTOpro
Generale Stiri Tehnologie

Ford patentează un airbag revoluționar pentru vehiculele comerciale

Potrivit Oficiului de brevete și mărci comerciale din SUA, Ford a depus zilele trecute o cerere de brevet pentru o tehnologie care ar putea influența semnificativ industria auto în materie de siguranță rutieră.

Astfel, producătorul american de automobile intenționează să introducă pe vehiculele sale comerciale un airbag montat în podea, între locurile din spate și spațiul de încărcare. Tehnologia va putea fi implementată și pe vehiculele pentru pasageri

Cum funcționează airbag-ul patentat de Ford?

Ford

Revoluționarul airbag are forma literei „C” și va asigura protecția în jurul spătarului banchetei și a pereților unui vehicul comercial. Cei de la Ford spun că perdeaua acestui airbag ar putea fi mai înaltă decât scaunele, ajungând până la plafon.

În cazul unui impact, aceasta va acționa ca un scut, împiedicând orice tip de încărcătură să pericliteze integritatea corporală a pasagerilor de pe banchetă. Airbag-ul se va umfla rapid, ghidat de un dispozitiv retractabil, care va trage cablul în sus pentru o desfășurare rapidă.

De asemenea, o parte a airbag-ului se va extinde peste spătarul banchetei, ceea ce va oferi protecție suplimentară la nivelul capului ocupanților locurilor posterioare în caz de coliziune. Activarea acestui airbag ar urma același principiu ca acela utilizat pentru protecția șoferului. Senzorii vor fi conectați la un computer, iar în momentul unui impact, aceștia vor transmite un semnal către dispozitivul de umflare.

Ford vorbește, totodată, și despre o aplicare în situația în care zona pasagerilor ar fi deschisă către spațiul de încărcare. În acest caz, sistemul de airbag va fi capabil să împiedice încărcătura să alunece către zona pasagerilor în momentul impactului.

Descrierea brevetului nu detaliază modul în care airbag-ul ar funcționa pe vehiculele comerciale, precum modelul Transit. Una dintre variante ar fi protejarea mărfurilor transportate de un vehicul de livrare. Airbag-ul în forma literei „C” ar acoperi pereții și ar împiedica răsturnarea pachetelor.

Deocamdată, nu se știe dacă Ford va introduce în producția de serie acest airbag. De regulă, brevetele reprezintă modalitatea prin care producătorii se asigură că un concurent nu patentează primul respectivul concept.

Sursa: US Patent & Trademark Office via Motor1

Articole similare

Interviu în exclusivitate cu Dirk Adelmann, CEO Smart Europe – „Smart va avea succes atât în Europa, cât și în China!”

Darius Pana

Serial Dacia Manifesto: exclusiv de la Paris despre noul material inovativ Starkle®, secretele eificienței ECO-G și ingenioasa soluție outdoor “bed on demand”

Daniel Costea

Elon Musk actualizează prețurile și introduce reduceri la Tesla de până la 20%

Darius Pana