AUTOpro
Generale Green car Stiri

Uniunea Europeană a adoptat noile taxe vamale pentru mașinile electrice din China

Uniunea Europeană a adoptat în mod oficial noile tarife vamale majorate pentru mașinile electrice produse în China.

În acest fel, prețurile vehiculelor cu emisii zero ar putea crește, făcându-le mai puțin accesibile pentru consumatorii din toată Europa. Noile taxe intră în vigoare azi, 5 iulie, și sunt provizorii.

Noile tarife vamale impuse de Uniunea Europeană vor fi definitivate până în noiembrie

Uniunea Europeană

Noile taxe vamale adoptate de Uniunea Europeană vor fi aplicate celor mai mari trei producători chinezi de mașini electrice. Este vorba despre BYD, Geely și SAIC. Noile tarife pentru producțiile individuale variază între 17,4% și 37,6%. Acestea se adaugă la o taxă de 10% care era deja în vigoare pentru toate vehiculele pe baterii de proveniență chineză.

Concret, cea mai mică dintre aceste taxe va fi aplicată în cazul automobilelor electrice produse de BYD. Pentru mașinile care vor purta sigla Geely se va aplica un tarif de 19,9%, în timp ce, pentru vehiculele SAIC, va fi aplicată cea mai mare taxă.

Oficialii de la Uniunea Europeană spun că această creștere a taxelor de import a fost stimulată de „subvenții neloiale”. Acestea au făcut posibilă comercializarea mașinilor cu emisii zero fabricate în China la prețuri mult mai mici comparativ cu cele produse în Europa. China a negat în repetate rânduri afirmația potrivit căreia subvenționează în exces producția pentru a vinde pe piețele din Vest mașini ieftine.

Noile taxe vamale intră în vigoare de astăzi, 5 iulie. Acestea sunt, însă, provizorii și vor fi în vigoare timp de 4 luni. Între timp, investigația privind subvențiile acordate de statul chinez pentru producătorii de vehicule electrice din țară continuă.

Pentru producătorii chinezi neincluși în eșantion taxa este de 20,8%

Această măsură este o lovitură majoră și pentru Beijing, care se află deja într-un război comercial cu Washington. Uniunea Europeană este cea mai mare piață internațională pentru industria de vehicule electrice din China. Autoritățile de aici mizează pe produse de înaltă tehnologie pentru a ajuta la relansarea economiei sale.

Noile tarife vamale adoptate de Uniunea Europeană vizează și alți producători din China care au cooperat în perioada investigației lansată de Comisia Europeană. Aceștia nu au fost incluși în eșantion, iar pentru ei taxa vamală va fi de 20,8%.

Prin impunerea de noi tarife, Bruxelles-ul spune că încearcă să corecteze ceea ce consideră o piață distorsionată. Decizia UE poate părea blândă comparativ cu măsura luată recent de SUA de a mări tarifele la 100%. De aceea, mașinile electrice chinezești sunt o apariție tot mai rară pe șoselele de peste Ocean spre deosebire de Europa.

Sursa: BBC

Articole similare

DS9, nava amiral a mărcii DS, disponibilă pe piața din România

Filip Sîrbu

Șeful Fiscului: “Va fi un desant asupra evaziunii din zona București-Ilfov”

Noul Volkswagen ID.3 facelift poate fi comandat. Cât costă electricul german în România?

Mihai Morcovescu