AUTOpro
Generale Green car Stiri

Studiu: China a cheltuit peste 230 miliarde de dolari pentru a susține industria mașinilor electrice

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA (CSIS), China a cheltuit în decurs de peste un deceniu 230,8 miliarde de dolari pentru a susține industria automobilelor electrice.

Raportul arată că sprijinul guvernamental a reprezentat 18,8% din totalul vânzărilor de vehicule cu emisii zero în perioada 2009-2023. Raportul dintre aceste cheltuieli și vânzările de mașini electrice a scăzut de la peste 40% înainte de 2017, la puțin peste 11% în decursul anului trecut.

Guvernul din China a fost înșelat cu peste 140 de milioane de dolari

China

Aceste constatări vin în contextul în care UE va impune tarife suplimentare la importurile de mașini electrice produse în China din cauza utilizării subvențiilor în producția acestora. Luna trecută, și SUA au anunțat că vor majora taxele la importurile de vehicule chinezești la 100%.

Sprijinul acordat de autoritățile de la Beijing industriei mașinilor electrice a inclus politici nemonetare care au favorizat producătorii auto locali în detrimentul celor străini. De asemenea, SUA nu au creat condiții la fel de atractive ca cele din China pentru dezvoltarea propriei industrii de automobile electrice.

Subvențiile guvernamentale nu au mers direct către dezvoltarea de automobile. În primii ani de dezvoltare a vehiculelor electrice în China, Ministerul de Finanțe a descoperit cel puțin cinci companii care au înșelat guvernul cu peste un miliard de yuani (n.n. – circa 140 de milioane de dolari).

În același timp, automobilele electrice fabricate în China au beneficiat de pe urma pătrunderii tot mai mari a altor modele similare în țară. În acest fel, a fost diminuată o piață, care altădată era profitabilă pentru producătorii auto străini. Concurența este atât de acerbă încât analiștii de la Bank of America au declarat că marii producători auto din SUA ar trebui să părăsească China și să-și concentreze resursele în altă parte.

SUA acordă reduceri de taxe de până la 7.500 de dolari pentru achiziția de mașini electrice

Industria vehiculelor electrice s-a confruntat în ultimul an cu un război intens al prețurilor. Companiile auto fie au redus prețurile, fie au lansat linii de produse cu prețuri mai mici.

Constructorul chinez BYD a scăzut profitul net pe mașină în ultimele 12 luni la echivalentul a 739 de dolari, conform analizei CLSA din primul trimestru, citată de CNBC. De asemenea, în cazul Tesla, profitul net a scăzut la 2.919 de dolari pe mașină. La rândul său, NIO, care încă operează în pierdere, a anunțat luna trecută că se așteaptă ca aproximativ zece producători să piardă piața din China. În acest fel, vor rămâne 20 până la 30 de companii pe piață.

SUA și-au intensificat eforturile de susținere a industriei mașinilor electrice. Prin legea referitoare la reducerea inflației, care a fost promulgată în august 2022, au fost alocate 370 de miliarde de dolari pentru promovarea tehnologiilor curate.

Un oficial american din cadrul CSIS, Scott Kennedy, a precizat că legislația prevede un credit de 7.500 de dolari pentru achizițiile de mașini electrice eligibile. Acest lucru este în contrast cu sprijinul mediu de 4.600 de dolari pe care China l-a acordat în 2023 pentru achiziționarea unui vehicul cu emisii zero. Acesta este în scădere de la 13.860 de dolari în 2018.

Sursa: CNBC

Articole similare

Mercedes-Benz accelerează electrificarea, dar nu spune când va renunța complet la combustia internă

Florin Amariei

Ford și Google, parteneriat strategic. Modernizarea mașinilor devine o prioritate

Florin Amariei

Renault Mégane Sedan: impunător cu un design elegant

Andrada Arsenie