AUTOpro
Generale Green car Stiri

Renault și Volvo vor produce împreună furgonete electrice începând din 2026

Renault Group și Volvo Group își unesc forțele cu CMA CGM pentru a crea o nouă companie, care va introduce o gamă complet nouă de vehicule utilitare electrice. Producția este planificată să demareze în 2026.

Viitoarele vehicule comerciale cu emisii zero vor fi produse pe o nouă platformă de tip „skateboard”. Aceasta va permite adaptarea diferitelor module de caroserie la costuri reduse.

În ce constă parteneriatul dintre Renault Group și Volvo Group

Renault

Viitoarele vehicule comerciale cu emisii zero vor folosi noua arhitectură „Software Defined Vehicle”. Astfel, acesta va integra capacități fără precedent de a monitoriza activitatea de livrare și performanța afacerii utilizatorilor. În plus, va reduce cu 30% costul global de utilizare pentru jucătorii logistici.

Serviciile conectate activate de tehnologia vehiculelor definite prin software vor oferi clienților vehicule actualizate pe tot parcursul vieții. Furgoneta în sine va fi compactă, excelentă pentru mobilitatea urbană, va avea o polivalență ridicată pentru soluții personalizate. De asemenea, va oferi diferite capacități ale bateriei, inclusiv versiunea de 800V, o premieră pentru un vehicul utilitar ușor.

Noua companie va fi complet independentă și va combina agilitatea unui start-up cu sprijinul unor lideri din industrie. Renault Group și Volvo Group urmăresc să împărtășească investițiile în cercetare și dezvoltare și să aducă beneficii de know-how, servicii și amprenta industrială noii companii.

Grupul francez, din care face parte și marca Dacia, va aduce cunoștințele de dezvoltare și fabricare la scară largă a platformei electrice. Aceasta va integra prima sa arhitectură „Software Defined Vehicle”, care va oferi o experiență fără precedent pentru a conecta în sursă deschisă vehiculul către mediul de afaceri logistic.

Volvo Group, cel mai mare producător de camioane, are o bază solidă de clienți printre companiile de logistică profesionistă. De asemenea, dispune de o rețea globală de servicii și o vastă experiență în materie de funcționare și servicii de productivitate. Astfel de servicii, în combinație cu platforma inovatoare pentru vehicule electrice vor contribui la o soluție completă pentru logistica urbană decarbonizată.

În calitate de jucător global pe toate segmentele lanțului de aprovizionare, CMA CGM intenționează să asiste noua companie în construirea de soluții adecvate. Acestea se vor potrivi tuturor nevoilor jucătorilor din transport și lanțul de aprovizionare, bazate pe soluții eficiente „end-to-end”.

Suntem încântați să facem încă un pas în călătoria noastră către soluții de transport durabil prin intenția înființării unei noi companii. Volvo Group este dornic să ofere în continuare clienților săi soluții complete de transport care îi ajută la decarbonizarea lanțurile valorice. Vedem o cerere în creștere pentru transport urban curat, eficient și sigur, iar parteneriatul și colaborarea sunt cheia pentru a realiza acest lucru.

Martin Lundstedt, președinte și CEO al Volvo Group

Electrificarea și digitalizarea deschid calea pentru o revoluție pe piața vehiculelor utilitare”. „Renault Group intenționează să conducă această transformare, asigurând în același timp crearea de valoare robustă și eficientă. Astăzi, suntem foarte mândri să pornim în această călătorie cu Volvo Group pentru a aduce cele mai bune soluții clienților noștri profesioniști. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare ca CMA CGM să se alăture companiei. Noua companie este o combinație de neegalat, orientată spre start-up, a activelor complementare a 3 campioni: un producător de camioane de top, expert în servicii personalizate, un campion al lanțurilor globale de aprovizionare și un pionier european al vehiculelor electrice și lider de vehicule utilitare. Toate ingredientele sunt acolo pentru a obține ceva cu adevărat unic.

Luca de Meo, CEO al Renault Group

Cum va funcționa viitoarea companie?

Viitorul joint-venture va demara operațiunile la începutul anului 2024, în funcție de finalizarea tuturor proceselor de aprobare solicitate de autoritățile europene. Intrarea ulterioară a CMA CGM în companie este în egală măsură supusă finalizării procesului de aprobare.

Noua companie va funcționa sub propria identitate corporativă și va avea sediul în Franța. Volvo Group, prin zona sa de afaceri Renault Trucks, și Renault Group lucrează împreună pe vehiculele utilitare ușoare de mai bine de 35 de ani, concretizat prin distribuția în ambele rețele a vehiculelor comerciale Renault Master și Trafic. Companiile notează că vor rămâne concurente în toate celelalte domenii.

Sursa: Renault

Articole similare

Chinezii de la Leapmotor vor produce în Europa un rival electric pentru Dacia Spring

Mihai Morcovescu

Nissan a prezentat noul Qashqai facelift: actualizări estetice și tehnologice

Mihai Morcovescu

Mazda confirmă că noul model CX-70 va fi lansat oficial pe 30 ianuarie

Mihai Morcovescu