AUTOpro
Generale Green car Stiri Tehnologie

Renault va introduce în 2026 o nouă arhitectură software pentru modelele sale electrice

Grupul francez Renault lucrează la o nouă arhitectură software pentru viitoarele sale modele electrice. Acest proiect va fi realizat de divizia Ampere, iar primul model produs pe această platformă va fi lansat în 2026.

Reprezentanții producătorului de automobile din Hexagon și-au propus să devină, astfel, un concurent de temut pentru Tesla, liderul incontestabil al pieței mondiale de mașini cu zero emisii.

Pentru noua arhitectură Renault colaborează cu Google şi Qualcomm

Renault

Asemenea majorității constructorilor, Renault se simte amenințat de reducerile de preț din ultima perioadă operate de Tesla. În Franța, spre exemplu, prețul de listă pentru cel mai ieftin automobil al americanilor, Tesla Model 3, se află acum la același nivel cu cel al modelului Renault Megane E-Tech și este de circa 42.000 de euro.

Compania se preocupă în permanență de modul în care ar trebui să-și îmbunătățească modelele cu zero emisii actuale și viitoare. Drept urmare, francezii anunță că lucrează deja la o nouă arhitectură software destinată acestor vehicule

Pentru asta, Renault colaborează de ceva timp cu giganții Google şi Qualcomm. Principalul obiectiv constă în diminuarea de la 100 la 20 a numărului de procesoare pe care le folosește la un model electric. Acest lucru va permite, de asemenea, ca actualizările să fie făcute de la distanță.

De altfel, platforma CMF-B a grupului va reprezenta baza mai multor modele automobile electrificate, iar în 2026 va fi lansat primul dintre acestea care va beneficia de tehnologia Software-Defined Vehicle. În plus, noua platformă pe care va fi produs viitorul model electric Renault 5 ar putea primi o primă versiune a noii arhitecturi software.

Cu noua lor arhitectură cei de la Renault și-au propus ca, până în 2026, să ajungă la nivelul Tesla în vehiculele definite prin software. În același timp, prin introducerea noii arhitecturi, francezii vor economisi într-un deceniu 1,5 miliarde de euro cu cheltuielile de cercetare-dezvoltare.

Programul de furgonete electrice Flexevan pentru livrarea pe ultimul kilometru va inaugura noua arhitectură Renault la jumătatea anului 2026. Aceasta va fi urmată de marca sportivă Alpine și, ulterior, de toate modelele mărcii.

Sursa: Automotive News

Articole similare

Tesla traversează cea mai grea perioadă din istorie

Darius Pana

Drive test. Ford Mustang Mach E – primul contact cu căluțul electric

Florin Amariei

Problemele Volkswagen ID.3, din nou în atenția presei germane

Robert Stan