AUTOpro
Green car Stiri

UE vrea 30 de milioane de masini electrice pe drum pana in 2030

ue masini electrice

Uniunea Europeana (UE) isi doreste, conform unui document citat de Reuters, minimum 30 de milioane de masini electrice pe drumurile din tarile membre pana in 2030.

Comisia Europeana pregateste o strategie complet noua care va stabili masurile ce trebuie neaparat luate pentru urmatorii ani astfel incat emisiile de gaze care favorizeaza incalzirea globala sa fie cat mai limitate. De aceea, accentul este pus acum cu precadere pe sectorul Transporturi.

“Telul Uniunii Europene de a deveni neutra din punct de vedere climatic nu va putea fi atins in 2050, daca nu se introduc inca de acum masuri ambitioase care se reduca dependenta de combustibili fosili a transportatorilor de pe teritoriul blocului comunitar”, se arata in documentul care a ajuns la Reuters.

Pentru a putea indeplini complet doleanta comuna prestabilita pentru anul 2050 este absolut necesar ca pana in 2030 sa existe “cel putin” 30 de milioane de autovehicule capabile de 0 emisii, se mai stipuleaza in act.

Acest curajos prag este un pas major in fata, avand in vedere ca in momentul de fata in intreaga Uniune Europeana exista doar 1,8 milioane de masini electrice sau plug-in hybrid. Si, dupa cum bine stim, PHEV-urile nu sunt masini fara emisii. Ele depinde la acest capitol de stilul de utilizare al proprietarului. Daca acesta nu incarca constant bateria, atunci va folosi motorul termic.

Franta si Slovenia au anuntat deja ca vor interzice comercializarea de masini pe benzina sau motorina, iar astfel de trenduri se raspandesc incet-incet peste tot in lume. Semnalul acesta a fost inregistrat imediat de marii actori din domeniul auto si acum marea lor majoritate deja furnizeaza solutii de transport electrificat complet. Raman, insa, multe lucruri de neinteles pentru consumatorul de rand.

Regatul Unit nu poate fi luat in calcul, intrucat a parasit Uniunea Europeana.

Ambitii mari, planuri si mai mari

Pentru a implini tinta setata pentru anul 2030, documentul UE amintit mai sus estimeaza ca Europa va avea nevoie de 3 milioane de puncte de incarcare publice si 1.000 de statii de alimentare cu hidrogen pana in 2030. Mai mult, actul sustine ca se vor face invistitii in acest sens.

Comisia a refuzat sa comenteze proiectul, care poate suferi modificari inainte de publicare.

UE va propune anul viitor standarde mai stricte privind emisiile de CO2, iar pentru autoturisme si autoutilitare incepand cu 2025 vom avea noi limite. Simultan, proiectul stipuleaza ca aceste noi limitari ar putea fi extinse pentru a acoperi autobuzele.

Documentul mai arata si ca traficul feroviar de mare viteza al Europei ar trebui sa se dubleze pana in 2030 si sa se tripleze pana in 2050.

Ramane de vazut care va fi planul final anuntat de UE, insa este mai clar ca niciodata ca electrificarea blocului comunitar va trece in prim-plan.

Articole similare

Scădere majoră a pieței auto britanice

Robert Stan

Toyota va produce până în 2028 automobile electrice cu autonomii de până la 1500 km

Mihai Morcovescu

Primele impresii despre Dacia Spring

Gabi Gogiu

Leave a Comment