AUTOpro
Generale Stiri

Polițele RCA emise de Euroins expiră pe 7 decembrie. Cât costă să-ți faci o nouă asigurare?

Proprietarii de automobile care dețin o asigurare RCA la Euroins trebuie să știe că pe 7 decembrie va expira perioada de graţie pentru poliţele companiei care a falimentat în primăvara anului curent.

Drept urmare, pentru a putea circula în legalitate pe șoselele din România, aceștia vor trebui să-și cumpere o nouă asigurare.

Ce trebuie să facă șoferii care dețin polițe RCA la Euroins?

RCA

Cu doar două zile înainte de expirarea termenului peste 800.000 de români încă mai dețin poliţe obligatorii emise de Euroins.

Clienții cu RCA la compania falimentară vor trebui să își cumpere o asigurare nouă până cel târziu pe 7 decembrie, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a mai acordat un răgaz de trei luni față de termenul prevăzut în legea insolvenței.

Astfel, polițele RCA emise de Euroins expiră peste două trei zile, potrivit unui comunicat emis de FGA. În cazul în care șoferii nu vor cumpăra o nouă asigurare RCA riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii.

După această dată vor mai fi valabile doar contractele de asigurare care fac parte din clasa de asigurări 15 – „Garanţii”. Aceste polițe vor expira la data de 5 Februarie 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 cu modificările și completările ulterioare.

Cât costă să-ți faci o nouă asigurare RCA?

În acest moment, polițele RCA sunt mai scumpe chiar și cu 80%. Spre exemplu, un șofer cu o Clasă B8 plătea în februarie 2023, înainte de falimentul Euroins, 752 de lei pentru un RCA valabil un an. Acum, cea mai bună ofertă este cu aproape 300 de lei mai scumpă, ceea ce înseamnă că o nouă poliță pe un an va costa în jur de o mie de lei.

Companiile de asigurări au și oferte pentru 6 luni. Diferenţa între cele două variante este cuprinsă între 65 și 210 lei (fără decontare directă), respectiv între 65 și 347 de lei (cu decontare directă).

Criteriile care pot influența prețul polițelor RCA sunt județul unde este înmatriculată mașina, capacitatea cilindrică, puterea motorului, vârsta șoferului și istoricul de bonus. Şoferii îşi vor putea încheia noi poliţe RCA la preţuri plafonate până la finalul anului.

Există opt categorii pentru „bonus”, respectiv opt pentru „malus”, după cum urmează:

Categoriile Bonus
Clasa B1 – se percepe o reducere de 5%;
Clasa B2 – se percepe o reducere de 10%;
Clasa B3 – se percepe o reducere de 15%;
Clasa B4 – se percepe o reducere de 20%;
Clasa B5 – se percepe o reducere de 25%;
Clasa B6 – se percepe o reducere de 30%;
Clasa B7 – se percepe o reducere de 40%;
Clasa B8 – se percepe o reducere de 50%.

Categoriile Malus
Clasa M1 – se percepe o majorare de 10%;
Clasa M2 – se percepe o majorare de 20%;
Clasa M3 – se percepe o majorare de 30%;
Clasa M4 – se percepe o majorare de 40%;
Clasa M5 – se percepe o majorare de 50%;
Clasa M6 – se percepe o majorare de 65%;
Clasa M7 – se percepe o majorare de 70%;
Clasa M8 – se percepe o majorare de 80%.

În cazul în care un șofer provoacă un accident rutier soldat cu vătămări corporale acesta va intra într-o altă categorie.

Sursa: FGA

Articole similare

Francezii de la Alpine au prezentat oficial noul hot-hatch electric A290

Mihai Morcovescu

Apple introduce Auto Do Not Disturb

Filip Sîrbu

Travel Guide for Couples To The Most Beautiful Cities in Europe

Mihai Predescu