AUTOpro
Generale Green car Stiri

Francezii de la Alpine au prezentat oficial noul hot-hatch electric A290

Constructorul francez de automobile de performanță Alpine au dezvăluit noul lor hot-hatch pur electric A290.

Modelul de performanță este bazat pe noul Renault 5 electric și oferă până la 220 CP și o autonomie maximă de 380 kilometri.

Alpine A290 este ceva mai lat decât Renault 5 electric

Alpine

Alpine A290 dă startul revoluției electrice pentru producătorul din Hexagon, fiind primul dintre cele șapte modele cu emisii zero pe care francezii le vor lansat până în 2030.

Noul hot-hatch va concura pe un segment extrem de aglomerat, acela al hatchback-urilor electrice de performanță. Iar misiunea francezilor nu va fi ușoară dacă ne gândim că va rivaliza cu modele similare precum Abarth 500e, Volkswagen ID.3 GTX , Cupra Born VZ sau MG4 XPower.

Cum spuneam, acesta este bazat pe noul Renault 5 electric. El măsoară 3.990 mm în lungime, 1.820 mm în lățime și 1.520 mm în înălțime. În dreptul ampatamentului sunt trecuți 2.530 mm. Totodată, mașina cântărește 1.479 kg.

Din punct de vedere estetic, avem de-a face cu un design mult mai agresiv comparativ cu Renault 5 EV. Noul A290 primește o bara frontală mai angulară și semnătura specifică Alpine. Aceasta se caracterizează prin patru blocuri de lumini frontale, care fac trimitere la bolizii de raliu din trecut.

Paleta de culori exterioare include nuanțe precum Alpine Vision Blue, Deep Black, Nival White și Matte Tornado Grey. Aspectul exterior este completat de jantele de 19 inch, care se ascund sub aripile sculptate. De asemenea, A290 este mai lat decât modelul din care derivă cu 6 centimetri.

Autonomie de până la 380 de kilometri

Habitaclul se distinge prin detalii sport precum scaune de tip scoică și un volan cu design specific, teșit în partea inferioară și îmbrăcat în piele Nappa. Pe acesta regăsim un buton roșu pentru funcția Overtake și unul albastru pentru reglarea nivelului de regenerare a energiei.

De asemenea, clienții vor beneficia de pedalier sport și de o grafică specifică atât pentru instrumentarul de bord, cât și pentru sistemul multimedia. Tapițeria integrează materiale reciclate, în timp ce versiunile superioare de echipare vin cu o tapițerie din piele Nappa.

Alpine A290 a preluat configurația cu roți motrice față de pe Renault 5. Modelul de performanță folosește un motor electric, care în cazul versiunilor de bază și GT Premium dezvoltă 180 CP și 300 Nm. Pe variantele GT Performance și GTS, A290 oferă 290 CP și 285 Nm. Sprintul 0-100 km/h durează 6,4 secunde în cazul versiunilor de top. Șoferul va avea la dispoziție patru moduri de rulare: Normal, Sport, Individual și Save.

Indiferent de versiune, bateria are o capacitate de 52 kWh. Aceasta asigură o autonomie de până la 380 de kilometri (WLTP). Acumulatorul se încarcă de la 15 la 80% în 30 de minute la o stație de 100 kW. Bateria se încarcă într-un sfert de oră pentru o autonomie de 150 de kilometri.

Cei de la Alpine au dezvăluit o ediție specială de lansare Premiere Edition, care va fi produsă în 1.955 de exemplare. Noul A290 va fi asamblat la uzina din Douai, Franța.

Sursa: Alpine

Articole similare

Sir Ray Davies de la The Kinks a rămas fără Bentley-ul său

Filip Sîrbu

Dupa Hyundai, GM incepe rechemarile pentru aproape 69.000 de modele Bolt

Florin Amariei

Mansory prezinta Le Mansory – un Ford GT pe steroizi

Florin Amariei