AUTOpro
Generale Stiri Tehnologie

Suedezii de la Northvolt vor lansa o baterie sodiu-ion revoluționară

Compania suedeză Northvolt a anunțat că au pus la punct un nou tip de baterie cu ioni de sodiu de ultimă generație pentru vehiculele electrice.

Acumulatorul conține celule sodiu-ion, care le înlocuiesc pe cele din litiu-ion. În acest fel, vor fi reduse costurile de producție, precum și dependența de metale rare.

Ce beneficii prezintă noua baterie cu ioni de sodiu dezvoltată de Northvolt ?

Northvolt

Reprezentanții companiei scandinave spun că noul tip de baterie va fi mai accesibil comparativ cu cele clasice litiu-ion. Asta pentru că noile celule nu doar că sunt mai sigure, ci și mai rentabile comparativ cu bateriile pe bază de nichel, mangan, cobalt sau fosfat de fier.

În același timp bateria dezvoltată de Northvolt nu va mai conține nici metale rare deoarece va folosi materii prime precum fier și sodiu, care se regăsesc „din abundență”, după cum susțin suedezii.

Unul dintre principalele avantajele ale bateriei sodiu-ion constă într-un nivel de stocare mai mare de energie. Revoluționarul acumulator Northvolt are o densitate energetică de 160 Wh/kg. De altfel, compania din Stockholm intenționează să dezvolte baterii sodiu-ion care să ofere densități de energie mai mari pentru viitoarele generații de mașini electrice.

„Lumea și-a pus mari speranțe în ionul de sodiu și sunt foarte încântat să spun că am dezvoltat o tehnologie care va permite implementarea sa pe scară largă pentru a accelera tranziția de energie (…) Astfel, electrificarea va fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor, mai durabilă, dar și mai accesibilă la nivel mondial”, a declarat Peter Carlsson, CEO-ul și co-fondatorul companiei Northvolt.

„Tehnologia cu ioni de sodiu, care a fost dezvoltată împreună cu partenerul de cercetare Altris, oferă performanța necesară unei stocări de energie cu o durată mai lungă decât chimiile alternative ale bateriilor, la un cost mai mic, deschizând astfel noi căi de implementare a generării de energie regenerabilă. Costul scăzut și siguranța la temperaturi ridicate fac tehnologia deosebit de atractivă pentru soluțiile de stocare a energiei pe piețele viitoare, inclusiv India, Orientul Mijlociu și Africa”, a mai adăugat oficialul suedez.

Sursa: Northvolt

Articole similare

Skoda a publicat primele schițe de design cu noua generație Kodiaq

Mihai Morcovescu

Noul Xiaomi SU7, primul vehicul electric din istoria companiei chineze, va costa sub 65.000 de euro

Mihai Morcovescu

APIA: Piața auto din România a crescut cu 4,9% în ianuarie 2024

Mihai Morcovescu