AUTOpro
Generale Connected Green car Stiri Tehnologie

Opel va construi un prototip de automobil complet autonom avansat până în 2025

Opel conducere autonoma

Opel ar putea fi prima marcă din Grupul Stellantis care va deține tehnologie de conducere complet autonomă. Producătorul german va dezvolta un automobil echipat cu funcții avansate de rulare complet autonomă. Vehiculul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2025.

Acesta nu este primul astfel de proiect în care Opel se implică. Marca din Rüsselsheim face parte de mai multă vreme din „Ko-HAF” (Kooperatives hochautomatisiertes Fahren), un proiect cooperativ inițiat în Germania încă din 2015. Acesta are în vedere cercetarea și dezvoltarea de sisteme avansate de „self-driving”.

Opel va participa la acest proiect cu experți în inteligență artificială

Opel

Când se vorbește despre un vehicul autonom, prima marcă la care lumea gândește este de cele mai multe ori Tesla. Asta pentru că funcțiile de conducere autonomă reprezintă unul dintre motivele semnificative pentru care compania condusă de Elon Musk a devenit atât de populară. Însă, nu doar americanii se îndreaptă în această direcție.

Opel lucrează deja la propria soluție de conducere autonomă. Este vorba despre un prototip cu funcții avansate de rulare autonomă, pe care îl dezvoltă în cadrul proiectului științific intitulat STADT:up (Solutions and Technologies for Automated Driving in Town: an urban-mobility project).

Acest concept reprezintă doar una dintre inovațiile pe care statul german vrea să le obțină din acest proiect comun. Bosch conduce acest proiect din care fac parte 22 de companii auto, furnizori de top și parteneri tehnologici.

Opel va participa la acest proiect ca partener de dezvoltare a inteligenței artificiale. Frank Jordan, șeful departamentului de inovare în cadrul Grupului Stellantis, a declarat că inginerii Opel se laudă cu mulți ani de experiență în acest domeniu.

În plus, prin participarea la acest proiect, Grupul Stellantis continuă să sprijine tinerii oameni de știință, consolidând în același timp relațiile cu instituțiile de cercetare din afara companiei.

Primul prototip complet autonom Opel va sosi în 2025

Proiectul Stadt:up își propune să găsească soluții eficiente pentru viitorul mobilității urbane, care să permită conducerea autonomă în zonele urbane unde condițiile pot fi adesea imprevizibile din cauza prezenței pietonilor și a bicicliștilor, lucrărilor la infrastructura rutieră și traficului aglomerat.

Companiile implicate vor primi finanțare din partea statului german pentru a dezvolta concepte și soluții inovatoare pentru „vehiculele care vor circula în orașele viitorului”. Pentru ca un vehicul să poată aborda în mod adecvat varietatea de scenarii prezente în mediile urbane, va trebui să utilizeze o serie de tehnologii, inclusiv camere video, senzori LiDAR și radar.

Opel va contribui prin intermediul experților săi de la Centrul de inginerie din Rüsselsheim, care vor avea un rol esențial în dezvoltarea recunoașterii mediului vehiculului bazată pe inteligență artificială și în determinarea reacțiilor adecvate în conducerea automată în situații specifice.

Obiectivul celor de la Opel este acela de a prezenta prototipul unui automobil complet autonom destinat traficului urban până la sfârșitul anului 2025.

Sursa: Opel

Articole similare

Vânzările SEAT ating cel mai înalt nivel din 2001

Filip Sîrbu

Au fost anunțați câștigătorii competiției International Engine of the Year

Filip Sîrbu

Castrol și Sprint Power colaborează la un proiect pentru dezvoltarea modulelor de baterie cu încărcare ultra-rapidă pentru vehicule electrice și hibrid

Filip Sîrbu