AUTOpro
Generale Stiri

Opel aniversează 50 de ani de la debutul primei generații Kadett

În urmă cu câteva zile, noul Opel Astra Sports Tourer Electric și-a făcut debutul oficial în cadrul IAA Mobility de la München.

Dar, înainte de Astra, marca germană era reprezentată în segmentul compact de Kadett. Acum, cea de-a treia generație a modelului din Russelsheim împlinește 50 de ani de existență.

Opel Kadett, mașina universală a germanilor

Opel

Anul 2023 marchează o bornă importantă pentru Opel. Este vorba despre împlinirea a jumătate de secol pentru modelul Kadett C. Acesta a dat numele seriei de modele care avea să devină foarte populară.

Cea de-a treia generație Kadett a fost produs între anii 1973 și 1979 și a fost construit în Germania, Marea Britanie, Asia, Australia, America de Nord și America de Sud.

Modelul de clasă compactă a avut mai multe variante. Inițial a fost disponibil ca sedan, iar apoi au fost lansate și versiunile break și coupe, deoarece Kadett C a fost conceput ca o „mașină universală“. În 1976, Opel avea să lanseze și varianta decapotabilă Kadett Aero.

Cu o caroserie cu un design simplist și o nouă punte față cu două brațe, Kadett C cu tracțiune spate și-a făcut debutul la sfârșitul verii anului 1973. Printre elementele de design caracteristice se numărau grila plată a radiatorului, capota motorului cu pliul caracteristic și difuzorul frontal sculptat în caroserie.

În Germania, Opel Kadett C a fost disponibil la început cu un motor de 1,2 litri cu 52 și 60 CP. În 1975 a urmat un propulsor de 1,0 litri cu 40 CP, iar ulterior a fost lansat și modelul Kadett GT/E, care era echipat cu o motorizare de 1,9 litri, care dezvolta 105 CP.

Modelul Kadett C a fost primul automobil din această clasă dotat cu centuri de siguranță în trei puncte pentru scaunele frontale. Însă, cea mai mare inovație a reprezentat-o suspensia față cu două brațe și arcuri elicoidale. În plus, toate versiunile veneau standard cu bară stabilizatoare.

Opel Kadett GT/E a scris istorie în motorsport

Lansată la ediția din 1975 a salonului IAA Mobility, versiunea Kadett GT/E avea să devină unul dintre cele mai de succes modele în motorsportul mondial.

Începând cu 1976, la comenzile lui s-au urcat piloți de renume precum Walter Röhrl și Rauno Aaltonen. Aceștia au înregistrat succese de prestigiu cu un Kadett GT/E de 225 CP la Raliul Monte Carlo și Raliul Portugaliei.

Apoi, Röhrl și Jochen Berger – primul copilot profesionist din Germania – au obținut un loc 4 la Monte Carlo, iar Opel a ajuns pe locul 2 în clasamentul mărcilor.

Sursa: Opel

Articole similare

Viitorul hypercar Zenvo Aurora va folosi un propulsor V12 de 6,6 litri

Detroit Auto Show 2022 – Mobilitatea aeriană prezentată ca următoarea etapă în transportul personal

Darius Pana

EV olandez este mai mult decât o bicicletă, mai puțin decât o mașină

Andrada Arsenie