AUTOpro
Generale Green car Stiri

Noul SUV electric KIA EV9 oferă o autonomie de până la 541 de kilometri

Producătorul sud-coreean a publicat detaliile tehnice oficiale despre noul său SUV electric KIA EV9. Planificat să debuteze pe piața europeană în cea de-a doua jumătate a anului curent, nava amiral a mărcii asiatice a primit un sistem de propulsie care oferă până la 385 CP și o autonomie de poate ajunge la 541 de kilometri.

Noutățile au fost dezvăluite la două săptămâni după ce KIA publicase primele fotografii și informații referitoare la noul său vârf de gamă.

KIA EV9 oferă trei rânduri de scaune și șapte locuri

KIA EV9

Primul SUV electric al coreenilor este construit pe arhitectura la 800 de volți E-GMP (n.n. – Electric Global Modular Platform), aceeași care este folosită în prezent și de modelele Kia EV6, Hyundai Ioniq 5 și Ioniq 6. Asdta face ca mașina să poată fi încărcată la o stație ultra rapidă în 15 minute pentru o autonomie de 239 de kilometri.

Reprezentanții companiei spun că noul EV9 este ghidat de filozofia de design a mărci, denumită „Opposites United”. Modelul revizuiește conceptul de SUV electric cu un echilibru de elemente naturale și moderne. Pilonul de design „Bold for Nature”, care inspiră combinația de elemente din lumea naturală și cea materială, a jucat un rol esențial în dezvoltarea designului.

Noul SUV cu emisii zero are o lungime de 5.010 milimetri, o lățime de 1.980 milimetri și o înălțime de 1.755 milimetri. În dreptul ampatamentului sunt trecuți 3.100 milimetri, acesta fiind susținut de roți de 19, 20 și 21 de inch. Dimensiunile generoase le-a permis coreenilor să monteze trei rânduri de scaune. Interiorul poate fi configurat cu șase și cu șapte locuri și cu patru opțiuni pentru scaunele de pe cel de-al doilea rând.

Pe lângă modelul standard, KIA a dezvăluit și versiunea GT-Line. Aceasta a primit noi bare de protecție față și spate, jante cu design aerodinamic modificat și un portbagaj pentru plafon.

De asemenea, nivelul de echipare GT-Line prezintă o paletă distinctivă de culoare neagră care emană o prezență puternică și asertivă, diferențiindu-l în mod clar de varianta standard. EV9 GT-Line a primit o grilă exclusivă „Digital Pattern Lighting Grill”, care adaugă un element de dinamism și sofisticare.

Dincolo de exteriorul său aparte, KIA EV9 oferă și performanță datorită unui coeficient aerodinamic de 0,28, unul dintre cele mai bune din segment.

KIA EV9 oferă până la 385 CP și o autonomie de 541 km

În versiunea sa standard, noul KIA EV9 folosește un motor electric, amplasat pe puntea spate, care este alimentat de o baterie de 76,1 kWh. Acesta dezvoltă 218 CP și 350 Nm de cuplu. Cu aceste resurse, SUV-ul sprintează de la 0 la 100 km/h în 8,2 secunde.

Varianta Long Range este dotat tot cu un motor electric de 204 CP și 350 Nm, roți motrice spate și o baterie mai mare, de 99,8 kWh. În aceste condiții, sprintul 0-100 de km/h se realizează în 9,4 secunde. Cea mai puternică versiune a noului KIA EV9 este cea echipată cu două motoare electrice de 385 CP și 600 Nm, tracțiune integrală AWD și tot o baterie de 99,8 kWh. Aceasta atinge „suta” în 6 secunde.

Clienții care vor opta pentru un EV9 AWD vor putea comanda opțional, prin magazinul digital „Kia Connect Store”, un „boost” care crește valoarea cuplului la 700 Nm.

Pentru moment, KIA a dezvăluit autonomia doar în cazul versiunii EV9 Long Range RWD. Aceasta poate parcurge cu un plin de baterie până la 541 de kilometri. De asemenea, KIA EV9 va fi disponibil cu sistemul de conducere semi-autonomă de nivel 3 „Highway Driving Pilot”.

Debutul în public va avea loc la sfârșitul acestei luni, în cadrul Seoul Mobility Show. Vânzările noului Kia EV9 vor debuta în a doua jumătate a lui 2023.

Sursa: KIA

Articole similare

Măsuri drastice de la Bruxelles. Fără mașini poluante din 2035!

Florin Amariei

Elon Musk actualizează prețurile și introduce reduceri la Tesla de până la 20%

Darius Pana

Raliul Dakar: Nasser Al-Attiyah va fi pilot oficial Dacia din 2025