AUTOpro
Generale Inside story Stiri

Dacia își va transforma gama de modele. Vor fi lansate 5 noi automobile, între care și un pick-up

Dacia și-a stabilit la începutul anului 2021 un plan strategic extrem de ambițios care se întinde pe 5 ani. Acesta include lansarea unor modele importante așa cum sunt cea de-a treia generație a SUV-ului Duster și fratele mai mare al acestuia Bigster.

Agenda lansărilor include noi automobile care vor avea rolul să definitiveze procesul de revoluție pe care constructorul autohton l-a demarat odată cu lansarea lui Spring, primul model electric din istoria companiei.

Evident că producătorul de la Mioveni nu se va opri aici și, asemenea altor constructori, inclusiv Renault, își va transforma gama de modele pentru a putea explora în acest fel noi segmente ale pieței auto europene.

Dacia va lansa în următorii cinci noi modele în următorii patru ani

Dacia

Într-un context economic extrem de dificil, în care prețurile la mașini sunt în continuă creștere, Dacia profită de raportul preț/calitate/performanțe al modelelor sale pentru a atrage noi clienți.

Anul trecut Dacia și-a prezentat noua identitate vizuală, iar la început de 2023 a lansat pe piață Jogger Hybrid, primul autovehicul de acest gen din istoria mărcii.

Următorul pas îl va reprezenta lansarea peste doar câteva luni a noului Duster. Vor urma Spring facelift (2024) fratele mai mare al acestuia, Bigster (2025), care va păstra circa 95% din conceptul cu același nume (foto, jos), dar și noua iterație Sandero (2027), care va fi complet electrică.

Într-o întâlnire cu reprezentanții mass-media, șeful Centrului de Design Dacia din București, Yohann Ory, a dezvăluit că mai multe modele românești se află deja în plin proces de concepere. Concret, Ory a declarat în fața ziariștilor că se lucrează deja la un model pick-up și la noua generație a electricului Spring. „Explorăm mai multe direcții. Lucrăm la un pick-up și la alte modele care s-ar putea potrivi profilului clienților mărcii Dacia”, ne-a declarat Yohann Ory (foto, jos).

Totodată, șeful designerilor din București a spus că și Logan va primi o nouă generație, însă viitorul model ar putea fi diferit faţă de modelul actual. Această informație confirmă ceea ce AUTOpro a scris în urmă cu mai bine de patru luni, și anume că Logan ar putea fi transformat într-un SUV de dimensiuni compacte și va fi poziționat în gamă între Sandero Stepway și Duster.

Centrul de Design Dacia, din ce în ce mai atractiv pentru tinerele talente

Dacia

Centrul de Design Dacia (DDC) este singurul centru de design din Europa Centrală și Orientală, integrat în rețeaua de centre de design Renault Group. Este o piesă importantă în rețeaua Renault, fiind subordonat direct celui de lângă Paris.

Denumit inițial Renault Design Center, DDC a fost mutat din centrul Bucureștiului lângă RTR. Centrul integrează un atelier în care se poate realiza modelajul fizic a patru machete la scară 1, precum și două săli pentru diverse prezentări. De asemenea, există o cabină de vopsire și o zonă specială pentru vizualizare în realitatea virtuală (VR).

Conducerea centrului i-a fost încredințată la 1 ianuarie 2021 lui Yohann Ory. La DDC activitățile sunt axate pe toate aspectele dezvoltării unui automobil, de la partea creativă, primele schițe, până la dezvoltarea finală a modelului.

În momentul de față, la Centrul de Design Dacia lucrează 36 de persoane, cu o medie de vârstă de 30 de ani. Aceștia ocupă posturi de desenatori, modelatori și alte meserii legate de această activitate. Majoritatea angajaților DDC sunt români, însă există și câțiva străini care au fost atrași să lucreze pentru Dacia în România.

„Anul trecut au intrat în echipa noastră noi oameni talentați, care sunt din ce în ce mai interesați să lucreze pentru companii precum Dacia. Marca devine din ce în ce mai atractivă pentru talentele tinere ceea ce înainte nu se întâmpla, însă odată cu schimbarea strategiei, Dacia a devenit foarte atractivă pentru tineri”, a mai spus Yohann Ory.

Dacia a prezentat un exercițiu de design sub embargou

Dacia

Gazdele de la Centrul de Design Dacia ne-au prezentat unul dintre proiectele secrete la care au lucrat în ultima vreme. Din păcate, oficialii mărcii au impus embargou și nu am avut voie să fotografiem automobilul.

Este vorba despre un prototip unicat, bazat pe Duster (foto, sus). Acesta prezintă o serie de detalii și elemente suplimentare comparativ cu un Duster de serie. Mașina este finisată într-o nuanță specială de culoarea nisipului, care este posibil să fie disponibilă în curând pe modelele de serie.

Conceptul a mai primit un set de jante de mari dimensiuni cu anvelope de off-road și elemente de protecție dintr-un material de plastic acoperit cu un fel de pânză. Pe acoperiș a fost montată o baterie, care include și celule fotovoltaice și care este prevăzută cu LED-uri și cu prize de alimentare USB.

„Este un studiu de design pe care l-am demarat la sfârșitul pandemiei, iar scopul nostru a fost acela de a crea o serie de accesorii care ar putea fi disponibile în viitor”, ne-au spus cei de la Dacia.

Sursa: Dacia

Articole similare

Tesla Model Y a fost și în septembrie cea mai vândută mașină electrică în Europa

Mihai Morcovescu

Hyundai va introduce jante din fibră de carbon pe modelele de performanță N

Mihai Morcovescu

OFICIAL: Mercedes-Benz anunță că motorul V8 nu va reveni pe modelele AMG C63 și E63

Mihai Morcovescu