AUTOpro
Generale Stiri

Dacia va lansa după 2025 un SUV de dimensiuni mai mici decât Duster

Producătorul român de automobile Dacia continuă strategia de succes cu care ne-a obișnuit în ultimii ani și cu care a reușit în 2022 să-și consolideze poziția a treia în topul vânzărilor din Europa. De altfel, marca de la Mioveni a început în forță și acest an, izbutind să comercializeze în prima lună din 2023 mai multe mașini decât compania-mamă Renault pe cele mai importante piețe de pe continent.

Lucrurile, evident, nu se opresc aici, iar cei de la Dacia vor lansa două modele noi de clasă compactă după anul 2025. Mai mult decât atât, au apărut informații referitoare la un posibil al treilea model, despre care șeful de design de la Dacia spune că ar urma să fie un SUV de dimensiuni mai mici decât Duster.

SUV-ul Dacia Duster va avea un frate mai mic

Dacia

Într-un interviu acordat celor de la L’argus, David Durand a vorbit despre „un posibil SUV de dimensiuni mai mici decât Duster”. Informația nu este o noutate absolută deoarece despre un astfel de automobil s-a mai scris în mai multe rânduri în unele publicații de profil din Franța.

Durand a precizat că „este nevoie să explorăm mai multe piste, pe segmentele unde Dacia ar putea avea legitimitate, sau să putem oferi un produs care să respecte ADN-ul mărcii și care poate avea relevanță în raport cu nevoile clienților noștri”. „Nu pot să dau direcția exactă, este viitorul”, a mai spus oficialul francez referitor la un posibil al treilea model. „Există încă loc pentru noi proiecte”, a mai adăugat acesta.

Chestionat în legătură cu un posibil proiect între Sandero și Duster, David Durand a lăsat să se înțeleagă că nu este exclusă o astfel de idee, spunând doar „da, așa cred”.

În același timp, designerul-șef a explicat procesul prin care ia naștere un nou model Dacia. „Pentru a proiecta o nouă mașină trebuie să găsim numitorul comun între cererea clienților, platforma disponibilă și echilibrul financiar. Proiectul merge apoi la ingineri, care comunică ce anume se poate face practic pornind de la ideea designerilor „pentru un preț, o motorizare și dimensiuni concrete”, spune David Durand (foto, sus), citat de L’argus.

Șeful departamentului de design de la Dacia a ținut să mai precizeze în același interviu și faptul că Dacia nu va mai produce modele de mici dimensiuni. El este de părere că aceste mașini nu mai sunt profitabile și „pentru același preț se poate fabrica un vehicul mai mare”.

Dacia nu va mai investi în modele de mici dimensiuni

Referitor la limbajul de design Dacia pe care îl vor vedea pe viitoarele modele, Durand a ținut să sublinieze că liniile și detaliile pe care le vedem pe actualele modele din gamă nu se vor modifica, ba, mai mult, acestea vor evolua. Conceptul Bigster și cea de-a treia generație Duster oferă o idee destul de clară despre ceea ce urmează.

Pentru perioada de după 2035, când toate automobilele vor fi electrice, Dacia își va menține diferența de preț față de concurență „chiar dacă vom crește tarifele, iar asta deoarece tehnologia este tot mai puțin abordabilă”, potrivit lui Durand.

De asemenea, mașina de mâine trebuie să fie una responsabilă din punct de vedere ecologic. Astfel, va exista în mod sigur „un procent de materiale reciclate” integrat în materialele plastice care vor fi folosite. Pentru moment sunt vizate doar zonele „care nu se văd”, așa cum este cazul compartimentului motor.

Pe viitor, barele de protecție ale modelelor de serie vor îngloba astfel de materiale durabile, așa cum am văzut deja pe conceptele Bigster și Manifesto.

Sursa: L’argus

Articole similare

Noua Mazda CX-80 își va face debutul pe piața din Europa la sfârșitul anului 2023

Mihai Morcovescu

Referendum pentru eliminarea SUV-urilor din centrul Parisului. Ce măsură vor să ia autoritățile pariziene?

Mihai Morcovescu

Stellantis Dare Forward 2030 – manifest pentru accelerarea electrificării

Filip Sîrbu