AUTOpro
Generale Green car Stiri

Citroen a dezvăluit noul model electric e-C3: autonomie de 320 km și prețuri de la 23.300 de euro

Producătorul francez de automobile Citroen a publicat primele fotografii și informații oficiale referitoare la noul model electric e-C3.

Acesta promite o autonomie de până la 320 de kilometri și pornește de la 23.300 de euro.

Citroen e-C3 are un design inspirat de conceptul Oli din 2022

Citroen

Prima generație Citroen C3 a fost lansată în anul 2002, iar de atunci a fost vândut în peste 5,6 milioane de exemplare. În prezent, C3 deține o cotă de 29% din totalul vânzărilor mărcii în Europa. În 2022, C3 a monopolizat 11% din totalul pieței europene de segment B.

Modelul francez a ajuns acum la cea de-a patra generație, care este un automobil complet electric. Oficialii Citroen spun că este primul model de segment B cu zero emisii proiectat și construit integral în Europa. Producția va fi asigurată de uzina Stellantis din Slovacia.

Noul Citroen e-C3 a crescut în dimensiuni comparativ cu modelul anterior, dar păstrează proporții ideale pentru traficul urban. Acesta măsoară 4,01 metri în lungime (+19 mm), 1,76 metri în lățime (+6 mm) și 1,57 metri în înălțime (+100 mm). Garda la sol a crescut și ea, de la 135 mm la 163 mm.

Din punct de vedere estetic, e-C3 este inspirat de conceptul Citroen Oli, care a fost prezentat în 2022. Modelul electric prezintă un design robust, cu o parte frontală mai înaltă și o capotă mai scurtă pe care apare noul logo al mărcii. Farurile au o semnătură luminoasă pe trei niveluri, iar jantele au 16 sau 17 inch, sunt din oțel sau aliaj, în funcție de nivelul de echipare ales (You sau Max).

Clienții vor putea alege pentru exterior una dintre cele 5 culori disponibile: Polar White, Montecarlo Blue, Elixir Red, Mercury Grey și Perla Nera Black. Plafonul poate fi comandat în negru sau în alb.

Noul e-C3 oferă mai mult spațiu la interior față de modelul anterior

Interiorul vine cu scaune Advanced Comfort, care dispun de spumă suplimentară pentru un plus de confort. Planșa de bord este îmbrăcată parțial într-un material textil, volanul are un design nou și este mai compact decât anterior.

În plus, acum există un Head-up Display nou, care înlocuiește instrumentarul de bord tradițional. Informațiile oferite de acesta sunt afișate pe o secțiune neagră lucioasă, poziționată între partea superioară a bordului și cea inferioară a parbrizului. Întreaga zonă a habitaclului a fost denumită de francezi „C-Zen Lounge”.

În același timp, Citroen oferă două variante pentru sistemul multimedia. „My Citroen Play” oferă utilizatorilor posibilitatea de a folosi smartphone-ul ca mod de interacțiune cu funcțiile mașinii, iar „My Citroen Drive” vine cu ecran tactil de 10,25 inch, care are o arhitectură widget, inspirată de smartphone-uri ce permite conectare wireless Apple CarPlay și Android Auto.

Citroen e-C3 oferă mai mult spațiu pasagerilor din spate. Față de media din segment, aceștia vor avea 19 mm în plus pentru coate și 20 mm mai mult spațiu la nivelul genunchilor. Cu scaunele în poziție normală, portbagajul are un volum de 310 litri.

Motor electric de 113 CP și autonomie de până la 320 km

Construit pe o platformă nouă dedicată vehiculelor cu zero emisii, noul Citroen e-C3 folosește un singur motor electric de 113 CP. Acesta este alimentat de o baterie de 44 kWh, care oferă o autonomie ce poate ajunge până la 320 de kilometri (WLTP).

Cu aceste resurse și o transmisie complet automată, e-C3 sprintează de la 0 la 100 de km/h în circa 11 secunde și atinge o viteză maximă de 135 km/h.

La o stație rapidă de 100 kW, repriza de încărcare 20%-80% a acumulatorului durează 26 de minute. La o stație AC de 11 kW, bateria se încarcă 100% în 2 ore și 50 de minute.

Modelul vine standard cu suspensia Citroen Advanced Comfort. Pe lista cu sisteme de siguranță apar, între altele, frânare activă pentru siguranță, sistem activ de avertizare la părăsirea benzii de rulare, alertă atenție șofer, recunoaștere limită de viteză, Cruise Control cu limitator de viteză, sistem de asistență la pornirea în pantă, senzori de parcare spate și cameră video pentru deplasarea în marșarier.

Noul model electric va fi disponibil pe piețele din Franța, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Portugalia, Polonia, Italia și Spania la un preț de pornire de 23.300 de euro. În România, prețurile vor fi disponibile la începutul anului 2024.

Până în 2025, gama va fi completată cu o versiune și mai accesibilă, cu autonomie de 200 de kilometri și un preț de pornire de 19.990 de euro preț de pornire. Noul Citroen e-C3 va fi produs în Slovacia și va ajunge la dealeri în al doilea trimestru al anului viitor.

Sursa: Citroen

Articole similare

Dacia Duster este Mașina Anului 2018 în România

Filip Sîrbu

Nissan a dezvăluit noul Skyline Nismo. Motor V6 de 420 CP și producție limitată la 100 de exemplare

Mihai Morcovescu

Citroen începe campania de promovare pentru C5 Aircross SUV Hybrid

Robert Stan