AUTOpro
Generale Concept car Green car Stiri

Audi Activesphere Concept, un off-roader supertehnologizat, care se poate transforma într-un pick-up (cu video)

Producătorul german de automobile a dezvăluit noul concept Audi Activesphere, cel de-al patrulea din seria „Sphere”, după Grandsphere și Urbansphere, în 2021, și Skysphere, în 2022. Prototipul din Ingolstadt prefigurează un viitor model electric de teren cu alură de coupe.

Noul prototip se distinge prin flexibilitate, tehnologie de conducere autonomă și dotări de realitate augmentată. Vehiculul se poate transforma într-un pick-up prin simpla apăsare a unui buton

Audi Activesphere este un vehicul conceput pentru off-road

Audi Activesphere

Audi Activesphere este un vehicul de teren cu o caroserie coupe și 4 uși cu un aspect fluid și aerodinamic. Se remarcă grila închisă de mari dimensiuni, care sugerează că avem de-a face cu un automobil electric.

La partea frontală mai regăsim faruri LED înguste, în timp ce la spate avem stopuri LED subțiri, care sunt conectate printr-o bandă, de asemenea LED, sub care tronează sigla Audi iluminată în roșu. De asemenea, partea posterioară se distinge printr-un scut de protecție foarte pronunțat. În același timp, acoperișul conceptului este din sticlă.

Noul concept a fost gândit ca un vehicul pentru off-road, acesta beneficiind de o serie de elemente estetice de protecție în partea inferioară a caroseriei. Aspectul exterior este completat de jantele de 22 de inch negre, care sunt îmbrăcate cu anvelope off-road. Acestea prezintă elemente active care se pot deschide sau închide.

În plus, garda la sol este foarte generoasă, măsurând în standard 208 mm. Aceasta poate, însă, să fie mărită până la 248 mm în modul off-road sau poate fi micșorată până la 168 mm în modul dinamic, datorită suspensiei cu geometrie variabilă.

Conceptul are o lungime de 4,98 metri, o lățime de 2,07 metri și o înălțime de 1,60 metri, la un ampatament de 2,97 metri.

Cum se transformă Audi Activesphere într-un pick-up

În ceea ce privește designul noului concept al celor de la Audi, cel mai important detaliu îl reprezintă partea din spate, unde Activesphere Concept se poate transforma rapid într-un pick-up.

Prin simpla apăsare a unui buton, luneta va glisa deasupra acoperișului lăsând, astfel, loc unei platforme deschise, asemănătoare cu o benă. Aceasta este ideală pentru a transporta două biciclete electrice și/sau echipamente destinate sporturilor de apă și de iarnă. În plus, pe plafon există suporturi speciale pentru schiuri.

Asemenea celorlalte trei concepte, și acesta dispune de numeroase tehnologii precum camere video montate în zona oglinzilor exterioare.

Tehnologie de conducere autonomă și realitate augmentată

Interiorul noului concept Activesphere este unul minimalist și futurist în același timp și se remarcă în special prin tema coloristică în două nuanțe roșu și negru. Cele patru scaune individuale au un design similar cu cele dintr-un salon și sunt dotate cu cotiere.

Volanul are forma unei manșe de avion, iar materialul din care este confecționat prezintă accente roșii în partea inferioară. Planșa de bord este lipsită de ecrane, însă integrează un difuzor și un aerator supradimensionat pentru instalația de climatizare.

Noul Audi Activesphere se poate conduce autonom. În momentul în care se selectează acest mod, volanul, pedalierulo și bordul dispar complet pentru a crea mai mult spațiu în habitaclu. De asemenea, odată setat modul autonom se activează și sistemul de realitate augmentată Audi Dimensions.

Acesta este vizibil doar cu ajutorul unor căști speciale care sunt sub forma unor ochelari și care țin locul ecranelor. Căștile le oferă posibilitatea pasagerilor să interacționeze cu o interfață 3D în timpul deplasării prin gesturi ale mâinilor sau prin simpla mișcare a ochilor. Sistemul de realitate augmentată va putea fi folosit chiar și atunci când șoferul nu se află în habitaclu.

Audi Activesphere Concept nu va intra în producția de serie

Potrivit reprezentanților Audi, asemenea celorlalte concepte din seria „Sphere”, conceptul Activesphere are la bază aceeași platformă PPE (n.n. – Premium Platform Electric) a Grupului Volkswagen, care va sta la baza viitoarelor modele electrice Audi Q6 e-tron și Porsche Macan E.

Audi Activesphere a primit un sistem de propulsie alcătuit din două motoare electrice, câte unul pentru fiecare punte. Astfel, vehiculul are tracțiune integrală, sistemul dezvoltă 442 CP și 720 Nm de cuplu.

Conceptul folosește o arhitectură de 800 de volți, care asigură un timp de încărcare rapid de la 10% la 80% în doar 15-20 de minute. Bateria de 100 kWh asigură o autonomie estimată de circa 600 de kilometri.

La fel ca precedentele trei concepte, nici Audi Activesphere nu va intra în producția de serie. În schimb, unele tehnologii prezente pe acest prototip și-ar putea face apariția pe viitoarele modele de serie ale mărcii celor patru inele. Cea mai importantă dintre acestea este adaptarea realității augmentate la mobilitate.

Sursa: Audi

Articole similare

Hyundai va elimina din Europa modelele termice din gama N Line în 2024

Mihai Morcovescu

Grupul francez PSA aduce sume importante la bugetul Franței

Filip Sîrbu

Concursul de eleganță de la Pebble Beach a fost amânat pentru 2021

administrator_autopromag