AUTOpro
Stiri Industrie

Tesla traversează cea mai grea perioadă din istorie

Sfârșitul de an 2022 marchează pentru Tesla perioada în care valoarea companiei a cunoscut o depreciere de necrezut. Nu este doar vina lui Elon Musk, mai sunt și alte componente ce au generat această situație, pe care puțini o anticipau în urmă cu nici un an.

Încă de la înființare, Tesla a crescut constant, uneori cu mult mai rapid decât au prezis chiar și cei mai optimiști experți. Totul a fost în favoarea Tesla până acum, dar se pare că la un moment dat trebuia să se întâmple și inevitabilul.

Tesla

În 2022, până la început de decembrie, compania americană cu sediul central în Austin, Texas, pierduse aproape 50% din cât valora la început de an. Mai mult, doar în ultima lună din 2022 Tesla a pierdut 219 miliarde de dolari din valoarea de piață, adică aproape cât valorează a doua companie auto a lumii – Toyota.

Motivele pentru acest parcurs din 2022 sunt multiple, dar cele mai importante se referă la decizia lui Elon Musk de a cumpăra Twitter, la inflație și situația economică mondială, cu dobânzi pentru credite din ce în ce mai ridicate.

Totuși, cel mai mult a contat faptul că Elon Musk a vândut în aprilie și august acțiuni Tesla în valoare de nu mai puțin de 4 miliarde de dolari. Când acționarul principal și CEO-ul aceleiași companii vinde atât de mult, investitorii devin îngrijorați, iar asta atrage scăderea valorii acțiunilor.

Mai mult, faptul că Tesla Semi a intrat în producție abia la 5 ani de la prezentarea inițială și că nu avem dată confirmată pentru debutul comercial al pick-up-ului Cybertruck, ci doar perioada de începere a fabricației, nu pot decât să alimenteze îngrijorările.

Tesla

Astfel, deciziile rapide pe care Elon le-a luat spre a reaprinde încrederea investitorilor și a acționarilor, au fost de a oferi discounturi masive în SUA, de până la 7.500 dolari pentru mașinile Tesla de pe stoc, și de a reduce prețurile și capacitatea de producție din China.

Este clar că Tesla va rămâne pe primele locuri în topul celor mai valoroase companii auto din lume mult timp de aici înainte, dar 2022 a reprezentat anul în care mulți au fost readuși cu picioarele pe pământ. Doar că nu și Elon Musk, aparent…

Articole similare

GAC Aion Hyper SSR: Chinezii atacă segmentul supercar-urilor electrice cu un bolid de 1.224 CP (cu video)

Mihai Morcovescu

Lamborghini Lanzador, primul concept electric din istoria mărcii. Versiunea de serie va sosi în 2028

Mihai Morcovescu

Viitorul Fiat Panda electric va fi un rival direct pentru modelele similare chinezești

Mihai Morcovescu