Țelul Zero Emissions nu pote fi atins numai cu mașinile personale care să trebuie să fie lipsite de emisii până în anul de grație 2035. Este nevoie ca orice mijloc de transport să se încadreze în normele europene, iar HYVIA Master City Bus H2-TECH reprezintă una dintre soluțiile Grupului Renault pentru transportul în comun din orașe.
HYVIA poate că nu este cea mai cunoscută ramură a Grupului Renault, asta din două motive. Este o companie proaspăt înființată (iunie 2021) și dezvoltă vehicule destinate pieței B2B, deci nu pentru clienți persoane fizice.
Mai mult, HYVIA („HY” de la Hydrogen, iar „VIA” de la cale, drum) are în vedere soluții de mobilitate bazate pe hidrogen, așadar nu merge pe calea clasică pavată pe baterii și încărcare electrică.
Cu ocazia „Salon des Maires et des Collectivités Locales” – Târgul Primarilor și Autorităților Locale, HYVIA a prezentat un minibus de oraș cu zero emisii, capabil a transporta până la 15 pasageri.
Cele mai importante specificații pentru HYVIA Master City Bus H2-TECH
- Dimensiuni – 6225 x 2470 / 2070 x 2750 mm (Lungime x lățime cu și fără oglinzi x înălțime), ampatament de 4332 mm;
- Motor electric cu putere de 57 kW (77 CP) și cuplu de 225 Nm, tracțiune față;
- Baterie Li-Ion cu capacitatea de 33 kWh, tensiune de 400V, încărcător la bord de 7 kW, încărcare baterie în 5 ore;
- Sistem pile de combustie pe hidrogen cu putere de 30 kW, rezervor hidrogen de 4,5 kg la presiune de 350 bari;
- Autonomie de până la 300 km, durată realimentare rezervor hidrogen 5 minute, consum H2 – 2 kg / 100 km;
- Masă totală admisă 4.500 kg (sarcină utilă 1.050 kg);
- Viteză maximă 70 km/h.
HYVIA Master City Bus H2-TECH este programat să ajungă pe străzi de la jumătatea anului viitor. Au fost deja depuse comenzi pentru minibus-ul HYVIA Master City Bus H2-TECH de la clienți din Franța, precum B.E. GREEN și MILLA, dar și din Olanda, de la STROOMLIJN, un specialist în transport public.
În plus, HYVIA Master City Bus H2-TECH va fi distribuit în Europa printr-o rețea extinsă de parteneri, ca PVI (Franța), MELLOR (Suedia, Norvegia și Finlanda), TRIBUS (Germania, Olanda, Danemarca, Belgia și Luxemburg) și QIBUS (Italia).