AUTOpro
Generale Green car Stiri

Marca Zeekr a fost listată în premieră la bursa de valori din New York

Zeekr

Constructorul chinez de automobile electrice Zeekr a fost listat pentru prima dată la bursa de valori de la New York.

Brandul şi-a stabilit preţul ofertei publice iniţiale (IPO) la 21 de dolari pe acţiune, la capătul superior al intervalului ţintit. Marca asiatică a stabilit un record pentru cel mai scurt timp de la lansare până la IPO pentru un producător de mașini electrice.

Zeekr a obținut cu 73,5 milioane de dolari mai mult decât preconizau experții financiar

Zeekr

Oferta se află în nivelul maxim al intervalului preconizat de reprezentanții mărcii. Prețul inițial a fost de 18 dolari pe acţiune și fusese dezvăluit într-o declaraţie F-1 care fusese depusă la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare.

Compania a vândut în prima zi de tranzacționare 21 de milioane de acţiuni americane de depozit. Astfel, chinezii au obținut 441 de milioane de dolari, cu 73,5 milioane de dolari mai mult decât preconizau experții financiari.

Reprezentanții Zeekr au precizat că intenţionează să folosească încasările din oferta publică pentru a dezvolta tehnologii mai avansate pentru vehiculele pur electrice. Totodată, fondurile vor fi folosite în scopuri de vânzare şi marketing împreună cu nevoile generale ale companiei.

Zeekr este o marcă electrică de lux înființară în 2021 și se află sub umbrela gigantului auto Geely, care deține și Volvo. În urma listării la bursa newyorkeză, Geely va avea mai mult de 50% din puterea de vot a companiei după finalizarea IPO.

În același timp, acest impuls financiar va ajuta brandul asiatic să-și extindă portofoliul de modele și să pătrundă pe piețele internaționale. În plus, Zeekr ar putea reprezenta o concurenţă mare pentru Tesla pe care se pare că a depăşit-o la vânzări în provincia Zhejiang din China în primele trei săptămâni din aprilie.

Potrivit documentului de reglementare, Zeekr a înregistrat în 2023 venituri totale de 7,28 miliarde de dolari și o pierdere de 1,16 miliarde de dolari. În același an, compania chineză a comercializat 118.685 de automobile, iar în aprilie 2024 a atins pragul de 16.089 de unități. Marca a debutat și pe piețele europene, asiatice centrale și sud-estice.

Gama de modele Zeekr cuprinde patru modele: crossover-ul X, 001 Shooting Brake, sedanul 007 și minivan-ul 009. În acest an, compania asiatică va mai lansa două modele: MPV-ul Mix și SUV-ul CX1E.

Sursa: CNBC

Articole similare

Electrificare masivă a pieței europene în primul trimestru al anului

Filip Sîrbu

Fisker Ronin va oferi 1.000 CP și o autonomie de 900 km. Debutul a fost fixat pentru 2025

Mihai Morcovescu

Preț confirmat oficial pentru Dacia Spring

Gabi Gogiu