AUTOpro
Generale Green car Industrie Stiri

Uzina Mercedes-Benz de la Sebeş va construi motoare pentru automobile electrice începând cu 2024

Producătorul german de automobile Mercedes-Benz a prezentat un plan în valoare de peste un miliard de euro destinat adaptării capacităţilor sale globale de producţie la producția de sisteme de propulsie electrice, inclusiv asamblarea de baterii, motoare şi punţi electrice, începând cu anul 2024. Una dintre aceste uzine este „Star Assembly” de la Sebeș, acolo unde se vor construi motoare electrice destinate vehiculelor care vor fi construite pe viitoarele platforme MMA şi MB.EA.

În momentul de față, la fabrica românească sunt produse cutii de viteze automate cu 8 și 9 trepte pentru modelele Mercedes-Benz echipate cu motoare clasice și hibride. Aceasta este o componentă importantă a reţelei de producţie pentru trenurile de rulare ale vehiculelor produse de concernul german.

Mercedes-Benz a inclus în plan toate uzinele sale din Europa

Mercedes-Benz

Planul producătorului din Stuttgart implică și uzinele de la Kamenz şi Untertuerkheim (Germania), precum şi cea de la Beijing (China). Acolo se produc deja baterii destinate modelelor electrice şi hibride, în timp ce o altă fabrică dedicată producţiei de baterii, cea de la Koelleda (Germania), aşteaptă sprijinul guvernului regional.

De asemenea, uzina de la Sindelfingen se va concentra asupra viitoarelor modele bazate pe platforma AMG.EA, în timp ce la fabricile de la Bremen și Kecskemet vor fi produse modele de lux. „Nu există nici o uzină care să nu fie inclusă în acest plan”, a declarat directorul de producţie de la Mercedes-Benz, Joerg Burzer.

Echipa managerială şi reprezentanţii angajaţilor vor ajunge la un acord până în luna iunie anul viitor cu privire la tranziţia uzinelor europene spre producţia de vehicule electrice. În acest fel, uzina de la Sindelfingen va deveni cartierul general pentru producţia de vehicule high-end bazate pe platforma AMG.EA.

În schimb, uzinele de la Bremen (Germania) şi Kecskemet (Ungaria) vor fi responsabile pentru principalele modele de lux, iar sit-urile de producție de la Rastatt (Germania) şi Kecskemet pentru vehiculele entry-level.

Mercedes-Benz produce la Sebeș transmisii automate cu 8 și 9 trepte de viteză

Grupul Mercedes-Benz şi-a pus la punct uzinele de asamblare astfel încât acestea să poată produce atât vehicule cu motoare pe combustie, cât şi automobile electrice pe aceleaşi linii de producţie. Dar, asamblarea de baterii şi de motoare pe aceeaşi linie este ceva mai complicată, conform oficialilor germani.

Cu toate acestea, multe dintre uzinele care produc componente vor fabrica în continuare piese pentru mașini cu motoare pe combustie atâta timp cât va exista cerere.

Și asta, în condiţiile în care producătorul german de automobile de lux mizează pe tranziţia la vânzarea în exclusivitate de automobile electrice la sfârşitul acestui deceniu atunci când condiţiile de piaţă vor permite acest lucru.

Producţia la Sebeş a început cu asamblarea cutiilor de viteze automate cu dublu ambreiaj cu 8 și 9 trepte de viteză pentru Mercedes-Benz. Începând cu 2020, la această uzină se asamblează şi varianta pentru vehiculele hibrid.

Sursa: Reuters

Articole similare

BYD va aduce în Europa SUV-urile electrice pe care le vinde acum doar în China

Mihai Morcovescu

Sistemele Lidar ale mașinilor autonome pot fi orbite de atacurile cu laser

Darius Pana

BMW anunță noul SUV X7