AUTOpro
Generale Green car Stiri

Toyota va produce până în 2028 automobile electrice cu autonomii de până la 1500 km

Toyota a dezvăluit în cadrul unui eveniment organizat în Japonia noi detalii referitoare la strategia de electrificare a mărcii.

Astfel, producătorul asiatic și-a propus ca până în 2026 să producă modele electrice care să ofere autonomii de până la 1500 de kilometri cu o singură încărcare. Pentru asta niponii vor lansa baterii de ultimă generație, inclusiv baterii solid-state.

Toyota a pus la punct o strategie structurat în cinci etape

Toyota

Planul actualizat al constructorului japonez structura în cinci etape, fiecare dintre acestea urmând să aibă loc în perioade diferite. Primul pas în procesul de electrificare îl va reprezenta lansarea în 2026 a unei noi generații de baterii litiu-ion.

Conform companiei, aceste baterii vor dubla autonomia actualelor modele cu emisii zero și vor costa cu 20% mai puțin decât în prezent. Modele precum Toyota bZ4X vor oferi o autonomie de până la 1000 de kilometri, iar repriza de încărcare de la 10% la 80% va dura doar 20 de minute.

A doua etapă va consta în lansarea, în 2026 sau 2027, a unor baterii de tip litiu-fier-fosfat. Cei de la Toyota spun că acestea vor spori autonomia automobilelor electrice cu 20%, în timp ce costurile de producție vor scădea cu 40%.

În următoarea etapă va fi lansată o baterie litiu-ion pe bază de nichel. Și în acest caz va fi vorba despre o îmbunătățire a eficienței, care va consta într-o creștere a autonomiei cu 10% comparativ cu momentul actual. De asemenea, aceste baterii vor oferi o autonomie de 1100 de kilometri. Aceste baterii vor fi lansate în perioada 2027-2028.

Tot peste 4-5 ani, Toyota va lansa bateriile solid-state, care vor crește autonomia până la 1200 de kilometri. În același timp, aceste baterii vor putea fi încărcate în doar 10 minute.

Ultima etapă se va consuma în 2028, atunci când japonezii vor lansa o baterie solid-state evoluată, care va asigura o autonomie de până la 1500 de kilometri.

În acest context, producătorul își propune să lanseze o nouă gamă de modele electrice începând cu 2026. Pentru dezvoltarea acestora, Toyota a înființat în luna mai o nouă companie, denumită „BEV Factory”. Aceasta va produce aproximativ 1,7 milioane dintre cele 3,5 milioane de mașini electrice care vor fi lansate până în 2030. 

Sursa: Electrive

Articole similare

Fiat va produce în Serbia viitorul rival al Daciei Sandero

Mihai Morcovescu

Baidu, Continental și Bosch lucrează acum împreună

Filip Sîrbu

Jurnal București-Monte Carlo: etapa 1

administrator_autopromag