AUTOpro
Generale Green car Industrie Stiri

Nissan va lansa în 2028 primul model electric cu baterie solid-state

Producătorul japonez de automobile Nissan intenționează să lanseze în cursul anului 2028 primul model electric echipat cu baterie solid-state. Niponii vor testa mai multe prototipuri de baterii cu tehnologia ASSB (All-Solid-State Battery) și, totodată, vor înființa o linie de producție experimentală în 2024.

La acest tip de baterie, electrolitul lichid este înlocuit cu o substanță solidă care, pe de-o parte, crește densitatea energetică, iar pe de altă parte îmbunătățește siguranța și timpii de încărcare. Un dezavantaj al acestei tehnologii este faptul că este scumpă și este departe de a fi finalizată.

Nissan va pune în funcțiune în 2025 o fabrică de baterii solid-state

Nissan

La începutul anului 2022, Nissan își făcea publică intenția de a produce în serie, începând cu 2028, baterii solid-state, pe care le vor produce într-o fabrică pe care ar urma să o pună în funcțiune în 2025.

David Moss, vicepreședintele companiei japoneze pentru cercetare și dezvoltare în Europa, a precizat că Nissan va lansa o nouă generație de baterii litiu-ion care nu utilizează cobalt, care va dubla densitatea energiei și va reduce costurile de producție la jumătate față de acumulatorii litiu-ion de acum.

Începând cu 2028, constructorul nipon ar urma să facă pasul către o baterie solid-state, care va tripla vitezele de încărcare, până la 400 kW, scrie revista britanică Autocar. În același an, japonezii și-au propus să lanseze primul model electric echipat cu o astfel de baterie, care, potrivit sursei citate, va avea dimensiunea unui laptop.

Deocamdată, nu se știe care va fi primul model pe care va fi montată bateria cu stare solidă, însă oficialul de la Nissan a precizat că utilizarea noii tehnologii va face mai fezabilă lansarea de camionete și SUV-uri electrice mari.

Recent a apărut un zvon potrivit căruia Nissan plănuiește lansarea unui pick-up cu emisii zero destinat pieței din SUA, iar acesta ar urma să fie primul automobil care va primi noua baterie solid-state

Sursa: Autocar

Articole similare

BMW a publicat prima imagine cu noul Seria 5. Acesta va avea în premieră versiune electrică i5

Mihai Morcovescu

8 mașini Suzuki Swift Sport la startul Danube Delta Rally 2016

administrator_autopromag

VW EV la 21.000 Euro? Da, se pregătește..

Dan Vardie