AUTOpro
Stiri Industrie

Alianța Renault – Nissan relansează parteneriatul strategic printr-un acord în curs de finalizare

Alianta Renault - Nissan

Tensiunile din Alianța Renault – Nissan se pare că încep să se niveleze, asta după multe luni în care negocierile dintre cele două mari grupuri auto păreau că nu le vor aduce la un numitor comun.

Alianța Renault – Nissan anunță astăzi că s-a ajuns la un acord, ce este în curs de finalizare și ale cărui detalii ar urma să fie date publicității în data de 6 februarie 2022. Ceea ce știm acum, în linii mari, este că acordul prevede „relansarea parteneriatului cu proiecte operaționale creatoare de valoare ridicată”.

Alianta Renault - Nissan

Pentru a accelera creșterea eficienței operaționale, Alianța Renault –  Nissan prevede un management echilibrat cu participări reciproce egale în capitalul partenerului. Asta se traduce printr-o cotă de câte 15% din capitalul celuilalt, cu obligația ca atât Grupul Renault, cât și Nissan să mențină acest nivel neschimbat. Drepturile de vot în cadrul planurilor și al deciziilor ce urmează a fi luate de Alianța Renault – Nissan se vor păstra la nivelul acestei participații de 15 procente.

Viitoarea generație Nissan Micra ar urma să fie o declinare a electricului Renault 5, ce se va lansa în 2024. (În poză, actualul Nissan Micra).

Pentru a se ajunge la deținerea de părți egale de câte 15% a uneia dintre companii din capitalul celeilalte și invers, Grupul Renault ar urma să transfere 28,4% din acțiunile sale Nissan către un trust francez independent. Astfel se urmărește „neutralizarea” drepturilor de vot în majoritatea deciziilor. Totuși, drepturile economice, reprezentate de încasarea dividendelor și veniturile din vânzarea de acțiuni, vor rămâne în întregime ale Renault Group până la vânzarea acestor acțiuni. În același timp, nu este prevăzut un orizont de timp și nici măcar o obligație pentru ca Grupul Renault să vândă aceste acțiuni Nissan.

Logo Ampere

În cadrul Acordului convenit de Alianța Renault – Nissan se mai specifică faptul că Nissan poate investi în Ampere, divizia Renault dedicată integral vehiculelor electrice și domeniului software, și că forul de coordonare la nivelul Alianței va rămâne actualul Alliance Operating Board.

Articole similare

Dacia relansează ediția specială Duster Extreme pe versiunea 2022 a SUV-ului românesc

Mihai Morcovescu

Tesla Roadster, amânat de Musk până în 2023

Florin Amariei

ACAROM: Producția națională de mașini a crescut în luna mai cu peste 28%

Mihai Morcovescu