AUTOpro
Stiri Industrie

Detalii Ampere – noua companie EV și software a Grupului Renault

Renault Scenic Vision 5 first Ampere

Cu ocazia Conferinței Capital Market Day, Grupul Renault a venit cu detalii despre reorganizarea din temelii a gigantului francez. Primele informații despre divizia Horse au fost deja publicate, iar acum este moemntul să aflăm mai multe despre Ampere, compania ce se va ocupa de toto ce înseamnă vehicule electrice și dezvoltare software în cadrul Grupului Renault.

Trebuie precizat de la bun început că, spre deosebire de Horse, ce nu va fi un brand auto în sine, ci o companie ce va dezvolta și produce soluții de propulsie clasice și hibride, pe care le va vinde ulterior altor OEM (inlcusiv către Dacia și Renault), Ampere va fi un constructor auto cu „acte în regulă”. Așadar, Ampere va fi un brand de sine stătător în cadrul Grupului Renault, alături de Dacia, Alpine și Mobilize. Va avea inclusiv un logo propriu, care face trimmitere clară către cele Renault folosite între anii 1925 – 1959:

Luca de Meo, CEO-ul Grup Renault, a făcut o referire către Tesla la un moment dat în discursul său din timpul Capital Market Day 2022. Tesla a pornit de la zero în parcursul său și asta se dorește și pentru Ampere. Totuși, noul producător auto se va folosi de expertiza Renault din domeniul EV, dar Ampere va duce totul la un alt nivel.

Ampere business

Se vorbește despre o companie în care 35% dintre cei 10.000 de angajați vor fi ingineri, iar jumătate dintre aceștia vor fi dezvoltatori software. Noile modele vor fi de tip SDV – Software Defined Vehicles, adică mașini în care funcțiile software vor crea o experiență de utilizare unică, dar care vor menține și o legătură strânsă între client și productor. Este și acesta un mod de a genera venituri suplimentare după vânzare, prin funcții ce pot fi activate ulterior în baza unor abonamente sau a unor plăți unice. Luca de Meo a recunoscut că plănuiește să vină cu soluții prin care proprietarii să rămână „dependenți” de producător pe toată durata de viață a vehiculelor. 

Primul SDV va fi lansat de către Ampere în 2026, iar până în 2030 vor fi 6 modele în gamă

Ne putem imagina că viitoarele Renault Scenic, Renault 5 și Renault 4 vor fi dezvoltate mai departe și produse sub brandul Ampere, deci mai rămâne să aflăm în timp care vor fi celelalte EV-uri. Din 2031 se pare că se va ajunge la 1 milion de unități produse anual.

Luca de Meo își dorește să listeze noua entitate la bursa din Franța undeva în a doua jumătate a anului 2023 și estimează o valoare de capitalizare de circa 10 miliarde de Euro.

Ampere Qualcomm Google
Sursă foto : CarExpert.com

Doi dintre cei mai mari parteneri Ampere, producătroul de chipset-uri Qualcomm și dezvoltatorul software Google, și-au anunțat deja interesul de a investi. Grupul Renault va menține însă o majoritate solidă, indiferent câți vor alege să devină acționari.

Articole similare

Porsche a publicat primele fotografii cu habitaclul viitorului Macan electric

Mihai Morcovescu

Nissan va lansa 30 de modele până în 2027, dintre care 16 vor fi electrificate (VIDEO)

Mihai Morcovescu

Audi nu a cumpărat McLaren

Florin Amariei