Brandul românesc Smart Balance lansează primul serviciu de închirieri de vehicule electrice cu baterii interschimbabile din Europa sub brandul e-Mobility Rentals. Sute de vehicule nepoluante vor face food delivery în România. Investiţia depăşeşte 1,5 milioane de euro. În prima fază, serviciul se va adresa companiilor, iar mai târziu va fi disponibil și pentru persoanele fizice prin serviciile de car-sharing și car-rental.
Vehiculele electrice cu baterii detașabile sunt cvadricicluri cu două sau cu trei locuri. Acestea dispun de două baterii, care oferă o autonomie de până la 150 de kilometri. Un avantaj major este faptul că, odată descărcate, aceste baterii pot fi schimbate gratuit cu unele 100% încărcate într-una dintre cele 10 locații, denumite „Charging Swap Stations”.
Acestea vor fi puse la dispoziție de Smart Balance pe raza municipiului București și vor fi plasate în puncte cheie din toate sectoarele Capitalei, astfel încât utilizatorul să aibă acces facil și rapid la acest avantaj. Astfel, aceste vehicule electrice pot rula non-stop, precum o mașină pe combustibil, și la prețuri semnificativ mai mici.
Smart Balance este pe piața de vehicule electrice de aproximativ 6 ani. Compania a patentat în fiecare an câte 1-2 produse pentru mobilitate. În prezent, activitatea se desfășoară și în alte țări precum Franța, Germania, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Elveția, Cehia, Slovenia, Croația, Olanda, Belgia, Suedia și Polonia.
Smart Balance va asigura serviciul de charging swap stations în București
În viitorul apropiat, compania românească e-Mobility Rentals are în plan diversificarea flotei de închiriere atât cu modele multiple de cvadricicluri, cât și cu modele de automobile electrice, ambele game fiind dotate cu baterii interschimbabile.
„Am creat un concept de închiriere care inițial a fost gândit ca un B2B, pentru a veni în ajutorul curierilor de food delivery, însă raza de utilizare productivă a acestui model de închiriere este benefică și în interes personal pentru persoane fizice. Cu aceste vehicule electrice, împreună cu facilitatea de schimbare baterii prin serviciul de charging swap stations, disponibil printr-o aplicație dezvoltată de Smart Balance, vreau să înlătur frica de utilizare a mașinilor electrice din cauza autonomiei. Practic, oferim un serviciu de închiriere vehicule și scutere electrice, care ajută pe de-o parte la mobilitatea urbană prin descongestionarea traficului, iar pe de altă parte la reducerea poluării în aglomerațiile urbane”, a declarat Cosmin Pruna, CEO e-Mobility Rentals.
Charging Swap Stations în București – autonomie nelimitată
Prin aceste Swap Station-uri, Smart Balance va ajuta oamenii să nu mai piardă timp cu încărcarea bateriei, întrucât acest lucru va putea fi făcut în mai puțin de un minut. Spațiul va fi de dimensiuni reduse și va fi nevoie doar de un loc de parcare care va deservi mai multe astfel de vehicule electrice.
„Ideea schimbului de baterii a venit din nevoia de a proteja mediul înconjurător și a ajuta participanții la trafic de a avea autonomie nelimitată. Am creat acest concept din cauza lipsei de infrastructură pentru încărcarea vehiculelor electrice cât și a tehnologiei bateriilor care încă nu ne oferă un preț optim pentru calitatea dorită. Ne-am orientat atât spre mașini electrice, cât și spre scutere electrice cu infrastructura de baterii marca CATL folosite de gigantul Tesla pentru o autonomie sporită a fiecărei baterii lithium. Atât mașinile, cât și scuterele pot fi folosite cu bateria universală care are o autonomie de 70 km pentru mașini și 100 km pentru scutere”, a mai precizat Cosmin Pruna.
Printre clienții e-Mobility Rentals pentru aceste vehicule electrice sunt companiile de food delivery din București, care doresc peste 500 de astfel de vehicule electrice. În prezent, în România au ajuns primele 100 de vehicule electrice, iar alte 200-300 de unități vor sosi până în primăvara anului viitor.
Ce autonomie au vehiculele electrice
Reprezentanții Smart Balance au precizat că, pentru început, vor fi disponibile două tipuri de vehicule electrice. Unul pentru persoane, care poate fi folosit de către livratorii de catering, iar altul cu spațiu de depozitare semnificativ, care poate fi folosit pentru transportul de marfă.
Autonomia acestora este de circa 160 km în condiții normale, cu două baterii, însă datorită celor 10 stații pentru schimbarea și încărcarea bateriilor autonomia va deveni nelimitată.
Vehiculele electrice sunt prevăzute cu două baterii CATL de 55 Ah, una cu plumb și alta cu litiu, fiecare oferind o autonomie de 80 km. Acestea sunt amplasate în partea din spate, sub banchetă.
După ce prima baterie nu mai are energie, șoferul poate conecta mufa la cea de-a doua pentru o autonomie extinsă de 80 km. Dacă un livrator are nevoie de mai mult de două baterii pentru 24 de ore, care sunt incluse în rata lunară de închiriere, poate lua de la un swap station a 3-a baterie, pentru care va plăti 10 lei.
Cât costă noile vehicule electrice
Primele 100 de cvadricicluri care au ajuns în România sunt echipate cu câte un motor electric de 5,5 CP) și pot fi conduse cu permis auto categoria B1, dar și de tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani.
Un astfel de model costă aproximativ 17.000 euro. Prin bonusul oferit prin Programul Rabla Plus, prețul scade la jumătate. Vehiculele pot fi cumpărate în rate de companiile care fac livrări.
În viitorul apropiat, Smart Balance va face disponibilă pe piața din România închirierea unor vehicule electrice performante, care vor fi încadrate în clasa M1-autoturisme. Aceste modele premium vor avea o autonomie de circa 300 km și vor putea rula cu viteze de până la 120 km/h, ceea ce va extinde semnificativ paleta de utilizare a acestui sistem de închiriere.
Astfel, brandul e-Mobility Rentals va avea pentru închirieri și vânzare atât cvadricicluri, cât și automobile electrice cu baterii interschimbabile. Disponibile în flotă sunt și scutere electrice, care folosesc aceeași baterie ca și cvadriciclurile.
Scuterele electrice disponibile pentru închiriere au o autonomie de 100 km și pot fi conduse cu permis categoria A (viteză maximă 80 de km/h) sau permis categoria B (viteză maximă 45 km/h), în funcție de modelul ales. Până în luna martie 2023, în flota de închirieri vor fi 100 de scutere electrice pentru a facilita cererea din sezonul primăvară-toamnă.
Compania e-Mobility Rentals este prezentă și în Belgia, unde intenționează să lanseze serviciul de închirieri cu vehicule electrice cu baterii interschimbabile. Pe listă sunt și Grecia și Spania.