AUTOpro
Generale

Skoda a atins pragul de 3.000.000 de SUV-uri produse

Producătorul ceh de automobile Skoda a anunțat în mod oficial că a atins pragul de 3.000.000 de SUV-uri produse în fabricile pe care le deține în Cehia, Slovacia, Ucraina, China și India.

Modelul aniversar este un Kodiaq în nivelul de echipare Sportline. Acesta a fost asamblat la uzina din Kvasiny (Cehia).

Skoda are în portofoliu șase SUV-uri

Skoda

Constructorul din Mlada Boleslav și-a făcut debutul pe piața SUV-urilor în 2009. În acel an, cehii lansau primul lor SUV, botezat Yeti, care avea să fie produs în următorii nouă ani în peste 684.000 de unități.

Șapte ani mai târziu, avea să fie lansat Kodiaq, cel mai mare SUV din portofoliu. Până în prezent, acest model a fost produs în peste 841.000 de exemplare, iar în această toamnă va debuta cea de-a doua generație.

În anul următor, Skoda lansa modelul Karoq. Asamblat în mai bine de 705.000 de unități, acesta a fost comercializat până în 2021 în 60 de țări. Karoq este al treilea cel mai popular model Skoda, după Octavia și Kamiq.

Skoda

Acesta din urmă, un SUV compact urban, și-a făcut debutul în urmă cu patru ani. De atunci au fost construite peste 537.000 de exemplare. În ultimii doi ani, Kamiq a fost cel mai vândut SUV al mărcii, iar în acest an a primit un facelift.

În septembrie 2020, Skoda a prezentat primul SUV electric din gamă, denumit Enyaq. Construit pe platforma MEB a Grupului Volkswagen, acesta a primit în 2022 o versiune coupe. În total, până acum, Enyaq a fost produs în peste 166.000 de unități la uzina din Mlada Boleslav.

De asemenea, Skoda mai are în portofoliu modelul Kushaq. Acest SUV este produs în India și este disponibil exclusiv în această țară. Până în prezent, acesta a fost produs în aproximativ 64.000 de exemplare.

Precursorul actualelor SUV-uri Skoda este modelul Trekka. Introdus în anul 1966, acesta a fost primul vehicul proiectat și fabricat în întregime în Noua Zeelandă. Timp de șase ani, fabrica din Ōtāhuhu (o suburbie a orașului Auckland) a produs aproape 3.000 de unități de Trekka.

Sursa: Skoda

Articole similare

Bentley prezintă versiunea V8 a modelului Continental GT

Dragos Baltateanu

Skoda a demarat producția celei de-a doua generații a SUV-ului Kodiaq (VIDEO)

Mihai Morcovescu

Fabrice Cambolive, fost director la Dacia, va fi începând cu 1 februarie noul CEO al mărcii Renault

Mihai Morcovescu