AUTOpro
Generale PHEV Stiri

Skoda a dezvăluit noua generație Superb: Smart Dials și motorizare plug-in hybrid

Producătorul ceh de automobile Skoda a prezentat cea de-a patra generație a modelului de clasă medie Superb. Acesta este acum mai mare, mai tehnologizat și dispune de o gamă variată de motorizări.

Asemenea precedentelor trei iterații, noua Skoda Superb este disponibilă în ambele versiuni de caroserie, Sedan și Combi.

Skoda Superb adoptă limbajul de design Modern Solid

Skoda

Skoda a lansat prima generație moderă Superb cu ocazia Salonului Auto de la Frankfurt din 2001. La șapte ani distanță a urmat a doua generație, iar la început de 2015 își făcea debutul a treia iterație.

Aceasta este, de altfel, cea mai populară cu peste 845.000 de exemplare comercializate până în prezent. În total, cehii au comercializat la nivel global peste 1,6 milioane de unități Superb. Acum, Skoda a lansat a patra generație, care este mai mare, mai modernă și mai tehnologizată.

Din punct de vedere estetic, mașina adoptă filosofia de design Modern Solid. Prtea frontală se distinge prin clasica grilă octogonală și noile faruri LED Matrix, care oferă cu 40% mai multă lumină comparativ cu precedentul model. Acestea au un design superb, care integrează 36 de elemente individuale Crystallinium.

La spate regăsim un set de stopuri restilizate, mai înguste, care sunt oferite în două variante. Cele oferite opțional au lumini de semnalizare dinamice și animații speciale pentru funcțiile „Coming Home” și „Leaving Home”, funcții prezente pe Superb încă de la prima iterație.

Pe hayon este inscripționat numele modelului, ambele într-un finisaj Unique Dark Chrome. Aspectul exterior este întregit de jante de la 16 până la 19 inch.

Cum spuneam, noua Skoda Superb a crescut în dimensiuni. Mașina are o lungime de 4.912 mm (+43 mm), o lățime de 1.849 mm (-15 mm), o înălțime de 1.481 mm (+12 mm), la un ampatament de 2.841 mm. În cazul versiunii Combi doar lungimea diferă: 4.902 mm (+40 mm).

Portbagajul are acum un volum de 645 de litri (+20 l) sau 690 de litri (+30 l), dacă vorbim despre varianta break. Cu bancheta rabatată, spațiul pentru bagaje crește până la 1.920 de litri.

În premieră, Skoda Superb vine într-o versiune plug-in hybrid

Noua generație Skoda Superb vine cu un interior complet nou. Aici regăsim comenzi digitale și fizice multifuncționale. Noul sistem multimedia are un ecran de 12,9 inch, poate fi configurat în multiple moduri și este cel mai mare dintre toate modelele din gamă. Instrumentarul de bord „Virtual Cockpit”, oferit standard, este complet digital și are 10 inch.

Selectorul cutiei de viteze a fost repoziționat pe coloana de direcție, ceea ce înseamnă că s-a eliberat spațiu pe tunelul consolei centrale. Aici există acum un spațiu de depozitare generos (5,5 litri), o zonă de încărcare wireless pentru smartphone și două prize USB-C de 45W.

O premieră absolută o reprezintă noile „Smart Dials”, cele trei comenzi rotunde multifuncționale cu afișaj individual. Acestea pot fi personalizate și controlează principalele funcții ale mașinii, cum ar fi volumul sistemului audio, climatizarea inteligentă, modurile de rulare sau funcția de zoom a navigației. Mai există și patru butoane fizice pentru acces direct la alte funcții.

Gama de motorizări a noii Skoda Superb conține, în premieră, o motorizare PHEV, alături de clasicele unități termice. Sistemul hibrid cu încărcare la priză este conectat la o cutie de viteze automată cu 6 trepte, iar cele convenționate sunt asociate tot la o transmisie automată, dar cu 7 rapoarte.

Varianta entry-level este un 1.5 TSI de 150 CP, care dispune de tehnologie „mild-hybrid” la 48 de volți. De asemenea, clienții vor mai beneficia de un motor 2.0 TSI, disponibil în două versiuni: 204 CP și 265 CP. Acesta din urmă dispune și de tracțiune integrală. Fanii dieselurilor vor putea comanda motorul de 2,0 litri, care este oferit în două versiuni de putere: 150 și 193 CP. Tracțiunea 4×4 este standard pentru versiunea mai puternică.

Noul model de segment D vine, așa cum spuneam, și cu o motorizare plug-in hybrid. Aceasta va fi disponibilă exclusiv pe versiunea Superb Combi. Sistemul este alcătuit dintr-o unitate pe benzină de 1,5 litri și un motor electric, care oferă o putere combinată de 204 CP. Bateria are o capacitate de 25,7 kWh, adică aproape dublu comparativ cu vechiul model, și asigură o autonomie pur electrică de peste 100 de kilometri.

Sursa: Skoda

Articole similare

Alfa Romeo își va lansa noul supercar pe 30 august

Mihai Morcovescu

Sir Ray Davies de la The Kinks a rămas fără Bentley-ul său

Filip Sîrbu

Test drive Citroen C3 Aircross facelift – Antiteză neconvențională

Filip Sîrbu