AUTOpro
Generale Stiri Tehnologie

VIDEO: Skoda lucrează la o grilă inteligentă care le va spune pietonilor când să traverseze

Constructorul ceh de automobile Skoda a confirmat că lucrează la un proiect inedit în materie de siguranță rutieră. Este vorba despre o grilă inteligentă, care va fi capabilă să-i anunțe pe pietoni când vor putea să traverse strada în siguranță.

Siguranța rutieră este un domeniu care îi preocupă pe toți producătorii din industria auto. Toate automobilele de ultimă generație ar trebui să fie echipate cu sisteme de siguranță și de asistență capabile să detecteze pietonii, să frâneze automat și să adapteze viteza în funcție de condițiile de drum și de vreme.

Dincolo de aceste sisteme de siguranță, constructorii auto studiază și alte tehnologii menite să-i protejeze pe participanții la trafic, mai ales pe pietoni care, atunci când traversează strada pe trecerile special amenajate, cad de multe ori victime din cauza neatenției lor sau a șoferilor.

Grila inteligentă de la Skoda îi va anunța pe pietoni când pot traversa în siguranță

Skoda

După BMW și Hyundai, Skoda este un alt producător important care abordează deja ce ceva vreme această problemă. Cehii lucrează în momentul de față în parteneriat cu o echipă de experți în robotică pentru dezvoltarea unei tehnologii inovative.

Este vorba despre un proiect care combină o grilă inteligentă și dispozitive de protecție bazate pe inteligență artificială, care are rolul de a anunța pietonii când pot traversa în siguranță.

Un prototip al acestui sistem a fost montat pe un exemplar al SUV-ului electric Skoda Enyaq și integrează benzi LED care înlocuiesc grila iluminată „Crystal Face” a mărcii.

Concret, această grilă digitală este gândită astfel încât să poată afișa diverse pictograme rutiere și animații recunoscute la nivel global. Spre exemplu, grila va afișa o figurină colorată în verde care le va indica pietonilor că mașina a oprit la semafor ori la „zebră” și că, astfel, pot traversa în siguranță.

De asemenea, o altă pictogramă colorată în roșu îi va atenționa pe pietoni că mașina își continuă drumul și, astfel, nu pot traversa. În cazul unei situații de urgență, grila inteligentă va afișa o pictogramă care le va transmite pietonilor mesajul că mașina nu poate opri și, în aceste condiții, trebuie să rămână pe trotuar.

Robot pe post de polițist

În cadrul aceluiași proiect, experți de la Institutele de Informatică, Robotică și Cibernetică din Praga și din München lucrează la dezvoltarea unui robot de 2,1 metri înălțime, care va avea același rol ca grila inteligentă. Acesta se va poziționa în mijlocul drumului întocmai ca un polițist de la „Rutieră” și va dirija traficul și pietonii.

Acesta va afișa, la rândul său, diverse pictograme și simboluri prin care îi va anunța pe pietoni că pot traversa în siguranță. De asemenea, cu ajutorul semnalului 5G, robotul va anunța mașinile care se apropie că trebuie să încetinească. După îndeplinirea sarcinii, robotul va reveni pe trotuar.

Robotul a fost testat până acum în orașe ca Modena, Milano și Ljubljana. Faza de testare va fi finalizată anul viitor, iar producția de serie ar putea începe în 2025. În schimb, Skoda nu a precizat dacă și când grila inteligentă va fi introdusă în producția de serie.

Sursa: Skoda

Articole similare

Noul Hyundai Ioniq 5 – CUV complet electric

Florin Amariei

Elon Musk actualizează prețurile și introduce reduceri la Tesla de până la 20%

Darius Pana

Honda E este numele primului model full-electric din gama constructorului japonez

Dragos Baltateanu