AUTOpro
Generale Analiza Stiri

România are în continuare cea mai mare rată a mortalității în accidente rutiere

Conform datelor preliminare publicate de Comisia Europeană, România rămâne pe primul loc în ceea ce privește rata mortalității în accidente rutiere la nivelul UE.

În schimb, numărul persoanelor din Uniunea Europeană care și-au pierdut viața în accidente rutiere a scăzut, după un declin semnificativ înregistrat în ultimul deceniu.

România, cea mai mare rată a accidentelor rezultate în urma accidentelor rutiere

România

Cu circa 400.000 de accidente rutiere produse în fiecare an, România conduce în topul țărilor europene la acest capitol. Din păcate, țara noastră rămâne în continuare fruntașă și la frecvența accidentelor rutiere. Aceasta este de două ori mai mare decât în Polonia, de 2,6 ori mai mare decât în Ungaria și de 3,8 ori mai mare decât în Croația.

Din păcate, România continuă să dețină și cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere (92 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Anul trecut, România avea o rată de 86 de decese la un milion de locuitori, care a fost, de asemenea, cea mai mare rată din UE.

Țara noastră este urmată în acest clasament de Bulgaria (81), Letonia (78) și Croația (72). Media UE în 2022 a fost de 46 de decese rutiere la un milion de locuitori.

Rata mortalității din accidente rutiere în UE a scăzut

La nivelul Uniunii Europene, cifre preliminare publicate de Comisia Europeană arată că aproximativ 20.600 de persoane au murit în urma accidentelor rutiere în decursul anului trecut. Vorbim aici despre o creștere cu 3% față de 2021, principala cauză fiind aceea că nivelul traficului continental s-a redresat în perioada post-pandemică.

Cu toate acestea, numărul total de decese consemnate anul trecut a fost cu 2.000 mai mic față de 2019. Asta înseamnă o diminuare cu circa 10%. Obiectivul UE este de a reduce la jumătate numărul deceselor rutiere până în 2030. Spre comparație, rata deceselor survenite în urma accidentelor rutiere a înregistrat o scădere cu aproape 13% în 2021 comparativ cu același an pre-pandemic.

Progresele au fost inegale între statele membre UE. Astfel, cele mai mari scăderi, de peste 30 de procente, au fost raportate în Lituania și în Polonia. De asemenea, și în Danemarca s-a înregistrat o scădere de 23%.

În schimb, în ​​ultimii trei ani, numărul deceselor rutiere în țări precum Irlanda, Spania, Franța, Italia, Țările de Jos și Suedia a rămas destul de stabil sau a crescut. Este important să precizăm faptul că acest lucru se bazează pe date preliminare și adesea parțiale.

În ce țări sunt cele mai sigure șosele?

Clasamentul general dintre ratele mortalității din țările UE nu s-au schimbat semnificativ de înainte de pandemie. În timp ce în România rata deceselor a crescut, în alte 22 de state membre UE aceasta a scăzut în 2021. Cele mai sigure șosele sunt cele din Suedia (20 decese la un milion de locuitori), Danemarca (22), Irlanda (27) și Țările de Jos (29).

În 2021, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere a fost de 19.917 faţă de 18.834 în 2020. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri. În 2021, au fost în total 45 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.

Sursa: ACEA

Articole similare

Lincoln dezvăluie Navigator 2022

Ana Cristina Militaru

Opel Experimental este numele celui mai nou concept al germanilor. Debutul, în toamna lui 2023

Mihai Morcovescu

Daimler: Piața chineză se stabilizează

Robert Stan