AUTOpro
Generale Green car Stiri

Parisul va interzice închirierea de trotinete electrice începând din toamnă

trotinete electrice

Autoritățile de la Paris vor interzice serviciile de închirieri de trotinete electrice din cauza numărului mare de accidente provocate de aceste vehicule în ultimii ani. În urma unui referendum, 89% dintre locuitorii capitalei franceze au votat în favoarea interzicerii trotinetelor, în ciuda unei prezențe foarte scăzută, de 7,46% dintre alegătorii înregistrați.

Numai în 2022, la Paris s-au înregistrat trei morți și peste 400 de răniți în accidente provocate de trotinete. Aceste vehicule cu zero emisii de transport alternativ au împânzit străzile și trotuarele Parisului, iar acum, după ce numărul lor a crescut, cetățenii din Paris se simt amenințați și vor să elibereze orașul de ele. Cu toate acestea, operatorii de trotinete speră să oprească planul.

În Paris există 15.000 de trotinete electrice

trotinete electrice
Sursa foto: Li.me

Paris este unul dintre orașele europene unde circulă cele mai multe trotinete electrice. Astfel, companiile de închirieri Lime, Tier și Dott au în momentul de față fiecare câte 5.000 de trotinete electrice, ceea ce înseamnă că numărul acestora se apropie de 15.000 în tot Parisul.

Primarul Anne Hidalgo, o susținătoare ferventă a reducerii traficului de mașini în orașul pe care îl administrează, propune acum interzicerea trotinetelor electrice. „De la 1 septembrie, nu vor mai fi trotinete electrice de închiriat la Paris”, a declarat Hidalgo într-o conferință de presă. În același timp, autoritățile locale consideră că vehiculele pe două roți sunt prea scumpe. Spre exemplu, o călătorie de 10 minute costă 5 euro.

Referendumul a avut un rol consultativ, iar decizia finală îi revine primăriei. Primarul din Paris a promis că va elibera străzile de trotinetele electrice pentru închirieri până la 1 septembrie. De partea cealaltă, operatorii de închirieri de trotinete au subliniat prezența scăzută la referendum și speră că Anne Hidalgo va renunța la plan.

Foto: Efahrer.com

Trotinetele electrice accesate prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone funcționează în Paris din 2018. Însă, în urma plângerilor cu privire la desfășurarea lor anarhică, în 2020, Parisul a redus la trei numărul de operatori.

Primăria pariziană le-a acordat un contract pe trei ani (n.n. – actualele contracte sunt valabile până în septembrie), a limitat viteza la 20 km/oră și a impus zone de parcare pentru trotinete, similare cu restricțiile impuse în alte orașe din lume.

Dacă aceste vehicule electrice de transport alternativ vor fi interzise, decizia nu va afecta utilizarea celor private, al căror număr este estimat la peste un milion în Franța.

Sursa: Reuters

Articole similare

Noul A3 Sportback 45 TFSI e – mai sportiv și mai puternic

Andrada Arsenie

Să înceapă Fiesta!

Filip Sîrbu

Ford va produce prima mașină electrică în România

Florin Amariei