AUTOpro
Eveniment Generale Prezentari Romania my love Stiri

Noul AUDI A5/S5 prezentate în premieră mondială

Audi a prezentat noile coupe-uri A5, respectiv S5. Ambele modele reprezintă o evoluție importantă din punct de vedere tehnic și estetic față de generația precedentă, accentul fiind pus de această dată pe funcțiile high-tech din domeniul conectivității.

World premiere Audi A5/S5 Coupé, Ingolstadt
World premiere Audi A5/S5 Coupé, Ingolstadt

Cu proporții bine definite și un design atletic, noul Coupe A5/S5 măsoară 4,67metri lungime și 1.37 metri înățime ceea ce-l plasează printre cele mai bine proporționate modele din segmentul premium.  Capota ceva mai lungă și mai bombată, grila single frame  încadrată de farurile Matrix LED, profilul lateral definit foarte bine de linia mediană arcuită în partea din spate  și pasajele evazate ale roților accentuează silueta atletică. De altfel, chiar dacă reprezintă doar un mic detaliu în întregul ansamblu, poziționarea oglinzilor laterale pe uși fac o trimitere clară către mașinile de competiție, respectiv cele de DTM, serie unde Audi are alături de cursele de anduranță și raliuri cele mai bune rezultate din istoria sa.

Mirjam Weichselbraun, Presenter
Mirjam Weichselbraun, Presenter

Constructorul anunță că a echipat noul model cu o direcție mult mai „directă” menită să răspundă instantaneu oricăror solicitări și care oferă un foarte precis feedback. Fiind un model complet nou, A5 a câștigat la capitolul rigiditate torsională și a devenit în același timp unul dintre cele mai ușoare modele din segment, plusuri importante fiind anunțate și la capitolele aerodinamică și acustică. Confortul se bazează pe un nou design al suspensiei setată pentru distanțe lungi. Bine înțeles este oferit și un sistem de control al amortizării pentru un mai bun confort și dinamică, dacă se rulează sportiv.

World premiere Audi A5/S5 Coupé, Ingolstadt
World premiere Audi A5/S5 Coupé, Ingolstadt

Mai multe noutăți se regăsesc și sub capotă, unde gama de motoare pe benzină și diesel a crescut în perofmanțe cu până la 20 de procente, consumul fiind în paralel îmbunătățit cu până la 25%. Puterea este transmisă roșilor față prin intermdiul unei cutii manuale cu șase trepte, prin intermediul uneia automate cu dublu-ambreiaj cu șapte trepte sau chiar a uneia cu convertizor de cuplu, pentru o mai bună economie, disponibilă pentru prima dată pe A5. Sistemul de tracțiune intergală quattro este disponibil opțional.

Cireașa de pe tort o reprezintă noul motor V6 supraalimentat prezent pe S5. Acesta dezvoltă 354CP, respectiv 500Nm, rezultatul fiind o accerelare până la 100km/h în numai 4,7s. Iar grație suspensiei sport S, modelul de vârf al gamei are o asietă și mai coborâtă față de sol. La vieze ridicate, diferențialul sport, opțional – oferit de asemenea și pentru TDI-ul de 286CP – catapultează mașina în viraje, ca pe șine, eliminând efectul subvirator.

World premiere Audi A5/S5 Coupé, Ingolstadt
World premiere Audi A5/S5 Coupé, Ingolstadt

De la bord se poate naviga chiar și pe net la viteze amețitoare. Folosind sistemul LTE online, A5 oferă informații din trafic în timp real, locațiile de interes, prețul combustibilului și știri, poate reda fișiere audio de pe telefon, poate transfera agenda personală , calendarul întâlnirilor în centrale MMI, și poate declanșa procedura de ajutor în caz de accident, pe lîngă multe altele.  Utilizatorul poate apela la o aplicație pentru a bloca și debloca coupe-ul și pentru a afla unde este parcat.

Din punctul de vedere al connected drive, Audi A5 vine și cu sistemul Data Flat Rate, care prin instalarea unui SIM și achiziția unui abonament, utilizatorul are același tarif în toate rețele de telefonie îndiferent de țară.

Siguranța este oferită de o lungă listă de sisteme de asistare, care împreună ridică standardul existent în clasă la un nou nivel.

Dynamic photo, Colour: Florett Silver
Dynamic photo,
Colour: Florett Silver

Din punctul de vedere al autonomous driving, în trafic aglomerat A5 poate rula în modul semiautomat, păstrând distanța față de mașina din față, evitând accidentul din spate și ocolind obstacole. Monitorizează de asemenea traficul din față în cazul virajului la stânga, recunoscând indicațiile semnalizatoarelor, avertizând asupra mașinilor din unghiul mort dacă mașina iese de pe bandă și poate parca autonom.

Din pucntul de vedere al confortului A5 beneficiază de scaune cu funcție de masaj, climatizare pe trei zone, volan încălzit sau pavilion panoramic.

Dynamic photo, Colour: Florett Silver
Dynamic photo,
Colour: Florett Silver

Startul comenzilor va începe în iulie, în timp ce primele livrări se vor face din toamnă. Ambele modele sunt produse la Ingolstadt.  Versiunea cu patru uși Sportback va fi prezentată cel mai probabil tot în toamnă la Salonul Auto de la Paris, dar această informație nu este încă confimată.

Mai multe detașii despre Audi A5 și S5 Coupe puteți găsi accesând  www.audi-illustrated.com/en/audi-a5-s5.

Dynamic photo, Colour: Florett Silver
Dynamic photo,
Colour: Florett Silver

Articole similare

Americanii de la Rivian au prezentat noul SUV electric R2. Debut în 2026

Mihai Morcovescu

Test drive Citroen Ami – Ami sau a nu mi

Filip Sîrbu

Hyundai dezvăluie noua generație i10

Leave a Comment